Buteo rufinus

Buteo rufinus, ørnvåk. Foto fra: Lesbos, Hellas

Ørnvåk er en fugleart i haukefamilien. Den lever i enkelte deler av sørøstlige Europa og vestover inn i Asia, samt i nordvestlige Afrika. Den hekker ikke i Norge, men er observert her fem ganger.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo rufinus
Beskrevet av
(Cretzschmar, 1829)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Arten ligner musvåk, men er litt større og har lengre vinger og stjert. Fjærdrakten er variabel, men oftest overveiende rødbrun. Hybrider mellom ørnvåk og fjellvåk er registrert.

Det er registrert to underarter av ørnvåk. Den eurasiske underarten blir 50-58 centimeter lang og har et vingespenn på 130-155 centimeter. Hannen veier 590-1280 gram, og er litt mindre enn hunnen som blir 945-1760 gram. Underarten i nordvestlige Afrika blir litt mindre.

Utbredelse

Ørnvåken holder til i sørøstlige Europa og vestover gjennom Sentral-Asia til India og Mongolia. En annen underart holder til i nordvestlige Afrika. Den internasjonale bestanden er estimert til å ligge mellom 50 000-250 000 par, og arten er satt som livskraftig på den internasjonale rødlista.

Fuglene som holder til lengst nord er trekkfugler som ofte drar til enten India eller Øst-Afrika, mens de andre er mer eller mindre standfugler. Bestanden i nordvestlige Afrika er standfugler. Den er påvist fem ganger i Norge, senest i 2018.

Reproduksjon

Hekkingen starter i mars-april, og reiret bygges av kvister i klipper. Reiret bygges av begge foreldre og blir omtrent 80 centimeter i diameter. Hunnfuglen legger 2-4 egg som ruges i cirka 28 dager. Ungene forblir i reiret til de blir omtrent 45 dager gamle.

Næring

Ørnvåken lever stort sett av små pattedyr som rotter, harer og kaniner. Den spiser også reptiler, eksempelvis firfirsler, små fugler og store insekter som biller og øyenstikkere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

ørnvåk
Buteo rufinus
Tidligere vitenskapelig navn
Buteo rufinus rufinus
Artsdatabanken-ID
3872
GBIF-ID
2480564

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg