Faktaboks

Henry Larsen
Henry Asbjørn Larsen
Født
30. september 1899, Herføl på Hvaler, Østfold
Død
29. oktober 1964, Vancouver, Canada
Virke
Norsk-kanadisk politioffiser og oppdager
Familie
Foreldre: Otto Ludvig Larsen Bruun (1859–1934) og Olava Severine Olsen (1869–1938). Gift 7.2.1935 med Mary Hargreaves (16.9.1909–23.3.2000), datter av Daniel Hargreaves (død 1952) og Martha Alice Sedgewick (1876–1968).
Henry Larsen
Henry Larsen
Av /NTB Scanpix ※.

Henry Larsen var den første som seilte Nordvestpassasjen fra vest til øst, og den første som klarte det uten overvintring underveis. Han er berømt i Canada for sine bragder, samtidig som han er relativt ukjent i fødelandet Norge.

Larsen ble født på Haneholmen (nå Anholmen) på Herføl, Hvaler. Moren var ugift, og det er uvisst om Henry kjente sin far. Han ble oppfostret hos sin onkel. 15 år gammel drog han til sjøs. Få år senere tok han sjømannsskolen i Kristiania. Etter eksamen 1920 ble det verneplikt i Marinen og deretter ansettelse som styrmann hos Fred. Olsen.

Under skipsanløp i Seattle 1923 traff Larsen Roald Amundsen, som var på foredragsturné, og han ble inspirert til å mønstre av for å søke seg nordover til polare strøk. Tilfeldigvis så han en avisartikkel som etterlyste en navigatør til et skip i arktisk farvann. Det var nordmannen Christian Klingenberg, nå bosatt og gift hos inuitene, som stod bak, og han og hans familie kom til å bli gode venner av Larsen. 1924 seilte Larsen således gjennom Beringstredet og tilbrakte to somrer som navigatør for Klingenberg. En overvintring sammen med inuittene lærte ham å fangste, bo og reise i arktisk Canada. Etter en periode på fiskebåter ble han kanadisk statsborger 1928 og gikk inn i det ridende politiet – The Royal Canadian Mounted Police (RCMP). Tre måneder senere drog han som førstestyrmann på politiskipet St. Roch tilbake til Arktis, hvor han tilbrakte fem år til blant menneskene der. Han reagerte på måten den hvite mann forandret inuitenes livsvilkår og levemåte til det verre, og han talte de innfødtes sak.

Larsen giftet seg og fikk tre barn, men i nesten 30 år tilbrakte han det meste av tiden i Arktis, fra 1935 som fører av St. Roch, og han så relativt lite til familien i Vancouver. 1940 fikk han i oppdrag å inspisere de nordligste utpostene langs Canadas arktiske grense og seile helt frem til Halifax i Nova Scotia, for deretter å returnere til Vancouver; med andre ord å seile Nordvestpassasjen begge veier. Begrunnelsen for oppdraget lå nok i krigen og bekymringen for fiendtlig inntrengen i nord. De drog fra Vancouver i den 80 tonn store skuta St. Roch, og de 8 mennene om bord fikk to overvintringer underveis, som ble brukt til omfattende patruljering med hundesleder. Den tredje sommeren ankom de Halifax etter 28 måneder, og dette var første gang Nordvestpassasjen var blitt gjennomseilt fra vest til øst. Kong Georg 6 tildelte Larsen den britiske polarmedaljen for bragden. Sommeren 1944 drog de vestover og nådde Vancouver i oktober, etter 86 dager. Dermed var passasjen gjennomseilt for første gang uten overvintring og for første gang begge veier av samme skip. Larsen ble utnevnt til stabssersjant. 1948–61 var han sjef for RCMPs arktiske avdeling, og 1954 var han den første kaptein som seilte rundt det amerikanske kontinent. Han ble dekorert flere ganger.

1957 fikk Larsen i oppdrag av den kanadiske stat å avduke Otto Sverdrup-monumentet i Steinkjer. Dette var hans første besøk i fødelandet på 34 år, og han kom bare én gang til, i 1964, samme år som han døde av benkreft. Det står en statue av ham i Vancouver Maritime Museum, hvor St. Roch er bevart i tørrdokk og det finnes en samling av hans bøker og brev. Larsen Cape og Larsen Sound i Canada er oppkalt etter ham, og 1987 fikk en ny isbryter hans navn. Inuitene kalte ham “Henry med det store skipet”. 2000 ble en byste av ham avduket av hans tre barn i Skjærhalden på Hvaler.

Verker

  • Henry med det store skipet (sm.m. E. Omholt-Jensen og F. Sheer), 1964 (eng. utgave: The Big Ship. An Autobiography, 1967)

    Etterlatte skrifter

  • Bøker og brev i Vancouver Maritime Museum

Kilder og litteratur

  • G. J. Tranter: Plowing the Arctic,London 1944
  • J. P. Delgado: Dauntless St. Roch. The Mounties' Arctic Schooner, Victoria (B.C.) 1992
  • Norsk Polarinstitutts biografiske arkiv
  • Vancouver City Archives
  • Vancouver Maritime Museum
  • opplysninger fra den biografertes datter, Doreen Larsen Riedel, 2002

Portretter m.m.

  • Portrett av Sidney Marsh, 1954; Maritime Museum, Greenwich, London
  • Portrett av d.s., 1957; Vancouver Maritime Museum
  • Statuer (to eks., bronse) av d.s., 1957; Vancouver Maritime Museum, Canada
  • Byste (bronse) av Turid Helene Gunvorsdotter Bjørke, 2000; Skjærhalden i Hvaler

    Fotografi

  • Fotografier i RCMPs arkiver, Canada
  • Fotografier i Norsk Polarinstitutts biografiarkiv, Tromsø