Abortnemnd er en nemnd som avgjør om en begjæring om abort kan innvilges når graviditeten har vart over 12 uker. Lov om svangerskapsavbrudd bestemmer at kvinnen selv tar den endelige avgjørelse om abort når inngrepet kan skje innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Senere i svangerskapet tas avgjørelsen av en nemnd.

Nemnda (primærnemnda) består av to fast oppnevnte leger, den ene ansatt ved den avdeling der svangerskapsavbruddet skal foretas, den andre oppnevnt av fylkesmannen. Nemnda skal bestå av en kvinne og en mann. For vedtak om innvilgelse kreves enstemmighet.

Hvis nemnda avslår begjæringen, blir det automatisk fremmet klage til en sentral klagenemnd. Klagenemnda har fem medlemmer, hvorav minst to skal være leger og minst en jurist. Nemnda skal bestå av tre kvinner og to menn. Nemnda skal ha høy kompetanse sosialfaglig og på psykisk helse.

Både primærnemnda og klagenemnda skal treffe vedtaket i samråd med kvinnen.

Nemdssystemet ble innført med vår første abortlov av 1960. Den trådte i kraft i 1964. Abort var da ikke selvbestemt, og alle abortsøknader ble behandlet i nemnd. Nemndene besto også den gangen av to leger – en ved sykehuset der aborten eventuelt skulle utføres, en oppnevnt av fylkeslegen. Klagenemnda besto av to leger ved et annet sykehus. Etter at loven av 1975 ble innført, er det gjort flere justeringer av nemndssystemet. Siste endring i abortloven ble gjort i 2015, og siste endring i forskriftene i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg