Noceboeffekt er forverring av et symptom, eller bivirkninger av en behandling, som skyldes negative forventninger eller lærte responser til behandlingen.

Noceboeffekten brukes også om tilfeller hvor det å ha negative forventninger om forverring av symptomer, leder til en faktisk forverring. En noceboeffekt er dermed det motsatte av en placeboeffekt.

Formål

Noceboeffekter har i hovedsak blitt studert gjennom eksperimentelle studier. I slike studier har deltakere typisk har fått en biologisk virkningsløs behandling kombinert med informasjon om at behandlingen vil ha en spesifikk effekt, for eksempel økt smerte, eller mulige bieffekter. Forskning på noceboeffekter kan derfor være relevant for kunnskap om bivirkninger av medikamenter og annen behandling.

Beskrivelse

I likhet med placebo, er også nocebo definert som en reaksjon på noe som i seg selv ikke virker, for eksempel en sukkerpille som er forkledd som et legemiddel. Selve noceboeffekten oppstår ved at informasjonen som gis sammen med sukkerpillen skaper negative forventninger til effekten av behandlingen, eller utløser en lært respons som gir negative kroppslige reaksjoner. Eksempler på dette kan være følelse av angst, stress eller økt smertefølelse.

Studier på noceboeffekten

Flere studier har utforsket smerte og noceboeffekten, og funnene tyder på at denne effekten også har en nevrobiologisk basis. Disse studiene har anvendt teknikker for hjerneavbildning for å observere om visse deler av hjernen viser økt aktivitet under eksperimentet.

Et vanlig eksperiment begynner med å informere deltakerne om at de vil oppleve en smertefull, men ufarlig hendelse, slik som noe ubehagelig varmt. Deltakerne vises deretter et bilde som representerer intensiteten av varmen de vil bli utsatt for; ett symbol representerer lav varme, mens et annet representerer høy varme. Etter å ha blitt utsatt for varmen, blir deltakerne bedt om å rapportere smerteopplevelsen.

Gjennom hele prosessen overvåkes hjernen for å identifisere hvilke deler som aktiveres og tidspunktet for aktiveringen. I slike forsøk ser man både at deltakere som så et bilde som signaliserte høy varme rapporterer om mer smerte, og at de har mer aktivitet i deler av hjernen, enn de som så et bilde som signaliserte om lav varme.

Etymologi

Begrepet 'nocebo' er et latinsk ord og betyr «jeg skal skade». I medisinsk faglitteratur ble begrepet introdusert av Walter Kennedy i 1961. Han brukte det for å beskrive motsatsen til placeboeffekten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg