Propionsyre
Strukturformel for propionsyre

Propionsyre er en svak organisk fettsyre med kjemisk formel CH3CH2COOH, som er i nær slekt med eddiksyre. Propionsyre er fargeløs, etsende væske med en ubehagelig, stikkende lukt. Estere av propionsyre brukes som fruktsmaksstoffer (essenser). Natriumsaltet av propionsyre brukes som konserveringsmiddel i bakverk.

Faktaboks

Uttale
propiˈonsyre
Også kjent som

etylmaursyre, metyleddiksyre, propanoic acid, propionic acid, E 280, propansyre [CAS-nr. 79-09-4]

Propionsyre har også mange anvendelser i tekniske prosesser.

Kjemiske egenskaper

Propionsyre har kokepunkt 141,1 °C og densitet 0,993 g/cm3. Syren er blandbar med vann, men utfelles ved tilsetning av kalsiumklorid.

Fås ved oksidasjon av 1-propanol og som biprodukt ved tørrdestillasjon av tre eller ved reaksjon mellom karbonmonoksid og etanol.

Som konserveringsmiddel i mat

Propionsyre og propionater, det vil si salter av propionsyre, brukes som konserveringsmiddel (E 280, 281, 282, 283) særlig for å hindre vekst av muggsopp i ost og i bakervarer. I brød virker E281 natriumpropionat også mot den såkalte trådtrekkbakterien.

Propionsyre og propionater kan brukes i ferdigpakka brødvarer i 1–3 g/kg matvare, og kan også brukes på overflaten av ost og osteerstatninger.

Flere av esterne av propionsyre har en fruktaktig lukt og brukes ved fremstillingen av kunstige fruktessenser (aromastoffer).

Omsetning i kroppen

I dyreorganismen dannes noe propionsyre ved nedbrytning av visse aminosyrer. Store mengder dannes fra karbohydrater i vommen hos drøvtyggere.

Propionsyre er utgangspunkt for dannelse av glukose i leveren i prosessen som kalles glukoneogenesen. Koenzym A-derivatet av propionsyren blir først karboksylert til metylmalonsyre-CoA, som så omdannes til sitronsyresykluskomponenten ravsyre-CoA. Vitamin B 12 er nødvendig for denne omdannelsen, mens B-vitaminet biotin deltar ved karboksyleringen. Ravsyre-CoA omdannes til oksaleddiksyre og videre til glukose.

Giftighet

Propionsyre virker etsende på øynene, huden og åndedrettsorganene. Symptomene er smerter i halsen, hoste, kortpustethet og åndenød, øm hud, røde, såre øyne, nedsatt synsevne, magesmerter og brekninger. Ved kontakt med propionsyre, kontakt Giftinformasjonen.

Mattrygghet

Som tilsetningsstoff i matvarer brukes så små mengder at det ikke er noen form for helsefare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg