Bluetooth

Det standardiserte Bluetooth-symbolet.

Handsfree-øreplugg som kan kobles til en mobiltelefon ved hjelp av Bluetooth.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Bluetooth er en protokoll for trådløs overføring av data, hovedsakelig over korte avstander. Bluetooth har som hovedhensikt å være et trådløst alternativ til kablet dataoverføring.

Faktaboks

Etymologi

navnet Bluetooth er etter den danske kongen Harald Blåtann.

Bluetooth er ikke begrenset til datautstyr, og kan benyttes i en rekke forbindelser i privathus eller offentlige arealer der det er lite hensiktsmessig å legge opp kabler, for eksempel til høyttalere fra et stereoanlegg. Båndbredden er imidlertid for smal til å overføre video. Bluetooth brukes blant annet til å koble mobiltelefoner til PC og hodetelefoner, til trådløse mus og tastaturer for datamaskiner, og til trådløs tilkopling av skrivere.

Historikk

Bluetooth ble utviklet av det svenske selskapet Ericsson fra 1989. Et samarbeid med IBM resulterte i at Bluetooth Special Interest Group ble etablert i i 1998, med medlemmene Ericsson, Intel, Nokia, IBM og Toshiba. Denne gruppen hadde som formål å utvikle utstyr basert på Bluetooth-teknologien i markedet. Etter flere år med standardisering og utvikling kom det første Bluetooth-utstyret på markedet i 1999. Det har vært flere sikkerhetsutfordringer med Bluetooth, men disse har blitt håndtert ettersom nye versjoner av protokollen har blitt lansert.

Bluetooth Special Interest Group forvalter og videreutvikler protokollen. Gruppen hadde i 2020 over 35 000 medlemmer. I 2018 ble det laget over 4 milliarder enheter med Bluetooth installert.

Teknisk

Bluetooth hodetelefon
Hodetelefon som kobles til avspillingsenheten ved hjelp av Bluetooth.
Bluetooth hodetelefon
Lisens: CC BY SA 3.0

Bluetooth opererer i frekvensbåndet 2.402 til 2.480 Ghz. Rekkevidden til Bluetooth er i praksis på rundt 10-20 meter, avhengig av støyforhold. Overføringskapasiteten er på maksimalt 2 Mbit/s. Bluetooth er dermed velegnet til å erstatte kabler i de tilfellene det er kort avstand (opptil 10 meter) mellom enhetene som skal kommunisere og når dataraten mellom dem er lav (typisk mindre enn 1 Mbit/s).

I noen tilfeller kan Bluetooth erstattes med Wi-Fi-teknologi. Wi-Fi-teknologi er likevel mer egnet til å overføre større datamengder og over lengre avstander (opptil 100 meter).

Navnet Bluetooth er etter den danske kongen Harald Blåtann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Hei Guro Denne artikkelen hører best hjemme i porteføljen til Harald Østby eller Svein Johan Knapskog.

svarte Guro Djupvik

Takk, takk. Jeg overfører! Hilsen Guro

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg