Magister Torbjørn Bratts våpen. I blått en skråstilt brun stokk fulgt av fire gull liljer, tre over og en under.
Magister Torbjørn Bratts våpen. I blått en skråstilt brun stokk fulgt av fire gull liljer, tre over og en under.
Fra Terje Bratberg og Harald Nissen: Schønings våpenbok..

Bratt er navn på flere norske slekter, opprinnelig et tilnavn med betydningen 'brå, steil'. Navnet er kjent fra Sogn, Bergen, Trøndelag, Gudbrandsdalen og Båhuslen i middelalderen.

Historikk

Brattslekten i Gudbrandsdalen

En av slektene har hatt sitt hovedsete på gården Bjølstad i Heidal i Sel kommune, som hevdes å ha vært i slektens eie fra 1270. I seks generasjoner (1575–1843) het gårdens eier Tord Tordssønn. Gården er fortsatt i slektens eie (fra 1843 gjennom kognatisk etterslekt). Slekten er utdødd i mannslinjen. Det kan heller ikke påvises noen sammenheng i mannslinjen med en slekt fra Otnes i Halsa kommune (Møre og Romsdal), som uriktig har hevdet å være hovedlinjen av Brattslekten.

Brattslekten i Trøndelag

En slekt med navnet Bratt leverte flere høye geistlige i Trondheim i senmiddelalderen, blant annet den siste dekan i det katolske domkapitlet, Thorbjørn Olavsson Bratt (død 1548), og hans bror Jens Olavsson Bratt (død 1548).

Bratt af Höglunda

Bratt af Höglunda er en adelsslekt, hvor sammenhengen med de andre Brattslektene ikke lar seg påvise. Dette er en typisk offiserslekt, hvor de fleste mennene tilhørte lavere offisersgrader, eller var underoffiserer.

Slekten kom til Värmland i Sverige med Nils Bratt som i 1456 ble adlet av kong Karl Knutsson. Han var far til Peder Nilsson til Höglunda og Ivar Nilsson till Rottneros. Det antas at førstnevnte er stamfar for den senere slekten. Han var antagelig far til Nils i Skarsinge og Höglunda (nevnt 1540–1562).

Den første Nils Bratt antas å være være forfader til brødrene Nils Jönsson til Höglunda (død før 1639) og Per Jönsson til Vik (død 1639), men stamtavlen lar seg ikke konstruere sikkert. Det er syv uforklarte slektsledd mellom Nils Bratt og de to brødrene.

Nils Jönsson Bratt til Höglunda ble i 1625 introdusert på det svenske Riddarhuset som adliga ätten nr. 49. Dennes sønnesønn Johan Bratt (1691–1753) var far til kornett Abraham Bratt (1718–1799) hvis sønn, rittmester Fredrik Alexander Bratt (1768–1847), i 1802 ble skogeier på gården Pramhus i Vinger, og fikk etterslekt i Norge.

Muligens var Karl Brath til Björke, som nevnes i 1469, en bror av Nils Bratt. Han var far til Mats Brath til Björke, som nevnes i 1507.

Det antas også at en stor slekt i Värmland, Bratt, skal stamme fra den adlede Nils Bratt, men det mangler kilder som kan bevise denne påstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Carl Wennerström

Hej,

Jag har även skrivit direkt till Terje.

Mitt namn är Calle Wennerström och jag kom just förbi denna text om den gamla norska ätten Bratt. Det är någonting jag har undrat över och sökt på utan att komma vidare. Min familj härstammar från Värmland (Visnum) och den första i släkten som bar namnet Wennerström var son till soldat Hallor Arversson (Arvidsson) Bratt (1661-1711), enligt generalmönsterrullorna.

Jag förstår att den norska släkten Bratt är mycket förgrenad och inte helt kartlagd och att medlemmar av ätten vandrade över från Norge till Värmland på medeltiden. Jag har inte kunnat söka mig längre bak i tiden, men eftersom namnen Hallor och Arver är mycket ovanliga i Sverige tänker jag mig att de kan vara norska.

Jag ser varmt fram emot era tankar.

Vänliga hälsningar,
Calle

svarte Erik Bolstad

Hei! Dette er nok spørsmål vi i SNL ikke kan hjelpe deg med, men Riksarkivet har en god tjeneste https://www.arkivverket.no/slektsgranskning

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg