Faktaboks

DNO

Det Norske Oljeselskap

Offisielt navn
DNO ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
06.08.1971
Daglig leder
Christopher Thomas Hyde Spencer
Styreleder
Bijan Mossavar Rahmani
Logo
Logo
Av .

DNO ASA er et internasjonalt olje- og gasselskap som ble grunnlagt i 1971 som Det Norske Oljeselskap AS.

Selskapet startet som et aksjeselskap med over 40 000 aksjonærer og var det første nasjonale norske oljeselskap som ble startet på grunnlag av oljemulighetene i Nordsjøen. Norske rederiinteresser var tungt inne, og skipsrederen Jacob Stolt- Nielsen ble selskapets første styreleder. Statens oljeselskap, Statoil (nå Equinor), ble startet i 1972. Fra 1974 åpnet selskapet for at utlendinger kunne ha eierandeler i selskapet. Dette gjorde at selskapet fikk en internasjonal profil og tilgang på utenlandsk kapital. Det var samme år som DNO fikk sine første inntekter fra en eierandel fra Heather-feltet i britisk sektor.

Virksomheten til 2004

Selskapet fikk ved starten, i motsetning til Saga Petroleum og Norsk Hydro, ingen andeler på norsk kontinentalsokkel. De første tiårene opererte selskapet på britisk og nederlandsk sektor i Nordsjøen. Først i 1983 ble selskapet godkjent av Stortinget som et norskeid selskap og etter dette fikk de flere utvinningstillatelser på norsk sokkel.

I 1991 fikk selskapet navnet DNO ASA, ble omorganisert og nedprioriterte petroleumsaktiviteten. Dette endret seg ved nye kapitalutvidelser og fra 1996 kom en ny satsing på små oljefelt og på å utvikle rest produksjon på allerede etablerte oljefelt.

Selskapet etablerte seg i Jemen i 1998. Det fikk i 2000 eierandeler i feltene Jotun og Glitne i Nordsjøen, og i 2004 fikk det en andel i feltet Goliat i Barentshavet. I 2004 fikk DNO også innpass i den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak og startet prøveboring året etter.

Flere av de andelene selskapet hadde på norsk sektor og alle andeler i irsk og britisk sektor ble solgt til det svenske selskapet Lundin i 2003–2004.

DNO og det nye Det norske oljeselskap

Logo
I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim, som skiftet navn til Det Norske Oljeselskap (eller bare «Det norske») med DNO som største eier.
Logo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim. Det nye selskapet tok tilbake det opprinnelige navnet Det Norske Oljeselskap (ofte bare omtalt som «Det norske»), og hadde DNO som største eier. DNO skiftet samtidig navn til DNO International.

I 2009 gikk Aker ASA inn som en storeier og DNO International reduserte sine eierandeler i Det Norske Oljeselskap. DNO og Aker Exploration fusjonerte i slutten av desember 2009 og Aker ASA ble den største aksjonæren i DNO ASA

Samme år hadde det arabiske oljeselskapet RAK Petroleum fra emiratet Ras al-Khaimah (RAK) kjøpt seg opp i DNO International. RAK la i 2012 sin egen oljevirksomhet i Oman og De forente arabiske emirater og investerte inn i selskapet og ble 2014 hovedeier i DNO med cirka 43 prosent av aksjekapitalen. Det arabiske selskapets direktør, kurdiske Bijan Mossavar-Rahmani, ble også styreleder for DNO International.

I 2016 fusjonerte Det Norske Oljeselskap med BP Norge og selskapet Aker BP ble etablert.

Norsk virksomhet

I 2013 fikk selskapet 10 nye lisenser og fikk operatør ansvar ved fire av tildelingene. Ved slutten av året hadde DNO ASA totalt 80 lisenser i norsk sektor og operatøransvar for 33 av lisensene. I mai 2013 startet selskapet produksjon på sitt første helt eget opererte felt «Jette». Året etter var DNO ASA med på oljefunnet på Johan Sverdrup-feltet som regnes som et av de største oljefunnene i norsk sektor.

Aktivitet utenfor Europa

I 2019 hadde DNO ASA andeler i oljevirksomhet i Irland, Kurdistan i Irak, Nederland, Norge, Storbritannia og Jemen. Tidligere hadde selskapet også aktivitet i De Forende arabiske emirater, Ekvatorial-Guinea, Mosambik, Oman, Syria og lete lisenser i Tunis og Somaliland.

Selskapets virksomhet i Jemen ble stoppet i 2015 og de ansatte permittert. De ansatte klagde over måten dette skjedde på, at de ikke ble konsultert, at deres rettigheter til å organisere seg og forhandle var blitt krenket. Det norske fagforbundet Industri og Energi har bistått arbeiderne som ble oppsagt fra sitt arbeid med å ivareta deres rettigheter. En domstol i Jemen dømte selskapet til å betale de oppsagte arbeiderne og tok beslag i selskapets midler i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bøe, Arnt Even (2017). DNO – et norsk olje-eventyr: elsket og hatet. Stavanger: Wigestrand Oil & Gas

Faktaboks

DNO
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
06.100 Utvinning av råolje; 70.100 Hovedkontortjenester

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg