Revens dvergbendelorm er en bendelorm i samme slekt som hundens treleddete bendelorm (Echinococcus granulosus). Dette er en liten parasitt med rev som hovedvert. Mellomvert er vanligvis smågnagere, men også mennesker kan bli smittet. Symptomgivende sykdom forårsaket av parasitten kalles ekinokokkose.

Faktaboks

Også kjent som
dvergbendelorm
Vitenskapelig navn
Echinococcus multilocularis
Beskrevet av
Rudolf Leuckart, 1863
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko

Livsløp

Den voksne bendelormen er bare 3–6 millimeter lang og sitter i tarmen hos hovedverten. Her formerer den seg og produserer egg, men er ellers ikke til skade. Eggene kommer ut med hovedvertens avføring. Disse er overlevelsesdyktige og tåler perioder med kulde og uttørking.

Fra bakken kommer eggene deretter via munnen ned i tarmen til andre dyr, som oftest smågnagere. Her klekkes en liten larve. Denne larven borer seg gjennom tarmveggen, følger blodbanen og fester seg et sted i kroppen, som oftest i leveren. Her dannes et slags blærestadium. Når mellomverten senere blir spist av en hovedvert, vil blærestadiet feste seg i tarmen hos hovedverten og utvikle seg til et voksent individ – livsløpet er således sluttet.

Hunder og katter som spiser byttedyr infisert med parasitten, kan opptre som hovedverter. Mennesker kan fungere som mellomvert hvis de får i seg egg. Det kan skje fra avføringen til kjæledyrene eller via vann, bær eller sopp hentet i områder hvor bendelormen forekommer.

I motsetning til hos andre bendelormer, blant annet hundens treleddete bendelorm, vokser ikke blærestadiet hos revens dvergbendelorm til en velavgrenset blære. Det vokser som en svulst som etter hvert erstatter det vevet den sitter i, og den kan spre seg til andre organer. Dette gjør den vanskelig å fjerne ved kirurgi. Mennesker som er angrepet merker sjelden symptomer før parasitten har gjort stor skade på indre organer. Ekinokokkose er derfor en fryktet sykdom, som kan være vanskelig å påvise.

Utbredelse

Revens dvergbendelorm er utbredt over store deler av den nordlige halvkule, i Europa særlig i Sentral-Europa og Tyrkia. Den finnes også i Nord-Amerika. Parasitten ble i 2000 påvist første gang i Skandinavia, hos en rev i Danmark. Den har siden blitt påvist flere ganger i Danmark, og ble i februar 2011 for første gang påvist i Sverige. Parasitten er også kjent på Svalbard hvor den innførte østmarkmusen opptrer som mellomvert og polarrev, hunder og katter som hovedvert.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

revens dvergbendelorm
Echinococcus multilocularis
Artsdatabanken-ID
128898
GBIF-ID
7725417

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg