Vårberget og Hekla i Vardø, med Globus II og III
Vårberget og Hekla i Vardø, med Globus II og III
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Globus II er et radaranleggForsvarets stasjon i Vardø (FSTV) i Øst-Finnmark, samarbeidsprosjekt mellom Norge og USA ved henholdsvis Etterretningstjenesten og US Space Force. Radaren stod opprinnelig på Vandenberg Air Force Base i California, der den var kjent under prosjektbetegnelsen Have Stare. Byggearbeidene i Vardø startet i april 1998, og radaren ble satt i drift høsten 2000.

Globus II opererer i X-båndet (10 GHz) med høy oppløsning, én smal antennestråle og en maksimal spisseffekt på 200 kW. Radaren var tidligere den eneste av sitt slag i verden. Den har en mekanisk styrt parabolsk reflektorantenne (diameter 27 m) matet gjennom et fødehorn, og er beskyttet av en oppblåsbar radom med diameter 35 m. Antennen er montert på en roterende sokkel slik at den kan følge objekter i rommet helt ut til cirka 40 000 km. Anlegget kan dermed registrere satellitter i geostasjonær bane.

Oppgaver

Ifølge Forsvarsdepartementet benyttes Globus II til overvåkning av gjenstander i verdensrommet, for eksempel satellitter og romsøppel, til forskning og utvikling spesielt tilknyttet verdensrommet, dessuten til etterretning og overvåkning av norsk interesseområde.

Radaren er bidragsyter til det amerikanske romovervåkningsnettet SSN (Space Surveillance Network). Data inngår i romkatalogen, som oppdateres av US Space Force og er tilgjengelig på internett. Ifølge Forsvaret er det i utførelsen av disse oppgavene ikke noen sanntids datautveksling mellom Globus II og USA. Oppdrag som gjelder radarsøk, det vil si gjennomføring og overføring av data fra søkene, foretas av norsk personell og er under full norsk kontroll.

Omstridt

Russland har vært svært kritisk til radaren – i Vardø var den å betrakte som en trussel mot Russlands nasjonale sikkerhet, het det i en skarp reaksjon fra det russiske forsvarsdepartementet i februar 2000. Fra norsk side tilbakevises påstander om at Globus II har en tidligvarslings-oppgave i en missilforsvars-sammenheng. Russland har simulert flere flyangrep på radaraen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg