Månedsnormaler 1991-2020 Hamar

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Hamar II for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Hamar
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020 Drevsjø

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Drevsjø for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Drevsjø
Lisens: CC BY 2.0

Klimaet i Hedmark fylke har typisk innlandspreg. Det er bare i den sørvestligste delen at Mjøsa og Oslofjorden vil dempe vinterkulden.

Vind

Vinden er sjelden av noen styrke og blåser oftest i dalførenes hovedretning, fra nordvest om vinteren, fra sørøst om sommeren. Om vinteren er det ofte inversjoner (temperaturstigning med høyden) med svak vind eller vindstille i lavere strøk.

Temperatur

Middeltemperaturen for januar er fra −6 til −8 °C i sør, −10 til −13 °C i nordlige dalstrøk. I de nordlige dalstrøkene måles det fra tid til annen minimumstemperaturer under −40 °C, med −47 °C i Engerdal i januar 1987 som det absolutt laveste. Julimidlene er ca. 16 °C i sør, ned til ca. 13 °C i øvre dalfører, og synker ca. 2/3 grad per 100 m oppover i høyden. Høyeste maksimumstemperaturer går opp i drøyt 30 °C. Særlig i de indre dalstrøkene kan det forekomme frostnetter om sommeren, selv i juli.

Nedbør

Nedbøren har sommermaksimum. Årsnedbøren er 600–800 mm i sør, øker mot åser og høydedrag, og kommer opp i 1000 mm over den sørlige del av Hedmarksvidda. Så minker den nordover til ca. 400 mm i skjermede dalstrøk.

Tåke

Nær vannkilder, særlig i den sørlige delen av fylket, er det en del tåke, mest høst og tidlig vinter og i rolige værsituasjoner med sterk utstråling. Hedmarksvidda får mer tåke fordi fuktige sørlige luftstrømmer bringer lave skyer som innhyller terrenget.

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Foreligger det planer om å illustrere disse fylkesartiklene med klimadiagrammer? Jeg vil anta at temperaturens og nedbørens svingninger gjennom året gripes lettere når det framstilles grafisk. Et par-tre diagrammer fra utvalgte stasjoner i hvert fylke ville passe til artikkelens format.

svarte Jostein Mamen

Takk for innspill! Jo, vi har vært inne på tanken om at en figur ville være nyttig, så det vil vi forsøke å lage relativt raskt.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg