Jemen

Den eldre bykjernen i hovedstaden San’a er med sin særpregede sørarabiske arkitektur ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. De vakkert dekorerte husene, som er opptil ni etasjer høye, er oftest bygd av soltørket teglstein og leire, bortsett fra grunnplanet som er av stein. De eldste husene i dag er fra 1700-tallet, men byggeskikken er fra førkristen tid.

Jemen
Av /※.
Jemen

Moské i Aden. Islam er statsreligion, og nesten hele befolkningen er muslimer.

Jemen
Av /※.
Jemen

En del av havnen i al-Mukalla ved Adenbukta. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Jemen

Byen Tarim hadde på 1600–1800-tallet stor betydning for spredningen av shafi’i-retningen av islam (sunni-muslimer). Byen har utallige moskeer, og i det store biblioteket, al-Afqah-biblioteket, opprettet i 1972, er det bl.a. bevart flere tusen svært gamle manuskripter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Jemen ble i 2020 beregnet til om lag 30 millioner. Tallet er usikkert på grunn av mangelfull statistikk, og ytterligere påvirket av krigen i Jemen fra 2015.

Den alt overveiende del av befolkningen er arabisk og muslimsk, og arabisk er offisielt språk. På Sokotra snakkes eget, lokalt språk, som er en variant av himjarittisk (sabeisk).

Demografi

Jemen har en årlig befolkningsvekst på om lag 2,4 prosent. Gjennomsnittlig forventet levealder for hele befolkningen var i 2019 på 66,9 år – 69,3 år for kvinner og 64,7 år for menn. I overkant av 60 prosent av befolkningen er under 25 år, rundt 40 prosent er under 15 år.

Folkegrupper

Praktisk talt hele befolkningen er arabere. En gammel jemenittisk minoritet er mahra, som holder til i deler av Øst-Jemen samt på Sokotra. Minoritetsgrupper består særlig av afro-asiater (med oppinnelse i Etiopia/Eritrea og Somalia) og sørasiatere (blant annet fra India og Indonesia). En egen sosial gruppe er akhdam, som er nærmest for en lavt rangerende kaste å regne.

Den arabiske befolkningen er delt inn i ulike grupper, i utgangspunktet nordlige og sørlige gruooer, med ulik opprinnelse. Den nordlige gruppen sporer sin opprinnelse til tidlig innvandring fra Mesopotamia, den sørlige til den opprinnelige sørarabiske befolkningen.

Den tidligere betydelige jødiske folkegruppen utvandret til Israel etter at denne staten ble opprettet i 1948.

Bosettingsmønster

Jemen har forblitt et vesentlig ruralt samfunn, selv om tilflyttingen til byene har økt. Men ikke mer enn vel én tredel av befolkningen bor i bystrøk. Den tetteste bosettingen er i og omkring de to største byene, Sana og Aden.

Det store flertall av befolkningen er bosatt i Asir-fjellområdet, i den vestlige del av landet, dernest i kystnære områder.

Et stort antall jemenitter har tradisjonelt vært bosatt utenlands, som gjestearbeidere, særlig i golfstatene og spesielt i Saudi-Arabia. Antallet har variert med politiske forhold i regionen. For øvrig er det større antall jemenittiske utvandrere i Storbritannia og USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg