Faktaboks

Kenzaburo Oe

Japansk: 大江 健三郎

Uttale
o:e
Født
31. januar 1935, Ose, Shikoku, Japan
Død
3. mars 2023, Tokyo, Japan
Kenzaburo Oe

Kenzaburo Oe

Av /NTB Scanpix ※.

Kenzaburo Oe var en japansk forfatter og essayist. Oe var en sentral skikkelse i den japanske etterkrigslitteraturen og vant Nobelprisen i litteratur i 1994. I sitt forfatterskap kombinerte han impulser fra fransk eksistensialisme med Mikhail Bakhtins groteske realisme og skildret den japanske etterkrigsgenerasjonens desillusjon og egne erfaringer som far til et barn med alvorlig funksjonsnedsettelse.

Bakgrunn

Oe ble født i landsbyen Uchiko oppe i fjellene i Ehime prefektur på øya Shikoku. Han studerte fransk litteratur ved universitetet i Tokyo.

Debut og gjennombrudd

Oe debuterte som forfatter i 1957 med novellen Shisha no ogori (De dødes hovmod) og fikk sitt gjennombrudd året etter med Buskap, som han vant den prestisjetunge Akutagawa-prisen for. Hans første roman, Memushiri kouchi (Plukk spirene, skyt barna), kom også i 1958.

Krigsmotstand og keiserdyrkelse

Oe var gjennom hele sin karriere en uttalt krigsmotstander som både litterært og politisk kjempet mot alle forsøk på å endre eller fjerne pasifismeparagrafen i den japanske grunnloven. Han engasjerte seg sterkt i konflikten rundt fornyelsen av den amerikansk-japanske sikkerhetspakten i 1960 og var en aktiv stemme i debatten om remilitariseringen av Japan og keiserdømmets posisjon i årene som fulgte.

Litterært kom dette til uttrykk i hans utforskning av keiserideologiens forførende kraft, slik man blant annet kan se i Seventeen, en novelle i to deler fra 1961 der Oe skildrer radikaliseringen av en ungdom som verves inn i en høyreradikal organisasjon og til slutt utfører et attentat på en politiker. Fortellingen tar utgangspunkt en virkelig hendelse som fant sted i 1960, der lederen for Japans sosialistparti, Inejiro Asanuma, ble drept for åpen scene av en høyradikal ungdom i 1960. Oes novelle, og særlig andre del som hadde tittelen «Seiji shōnen shisu» («En politisk ungdoms død»), provoserte høyreekstreme grupper sterkt, og tidsskriftet Bungakukai ble presset til å trykke en offentlig beklagelse for å ha publisert teksten. Andre del av Seventeen kom ikke på trykk i Japan igjen før i 2018, da den ble innlemmet i Oes samlede verker.

Det hjerneskadde barnet som litterært motiv

Et viktig vendepunkt i Oes forfatterskap var da sønnen Hikari ble født i 1963. Hikari ble født med autisme og alvorlig hjerneskade, og legene forsøkte å overtale Oe og hans kone om å la sønnen dø. Oe skrev om det hjerneskadde barnet i novellen Himmelmonsteret Agui fra 1964, og begivenhetene omkring sønnens fødsel danner også utgangspunkt for romanen Min egen sak fra samme år. Sønnen Hikari ble født i en tid der funksjonsnedsettelse ble møtt med sterk diskriminering og usynliggjøring i det japanske samfunnet, og Oe forsøkte gjennom litteraturen å snu opp ned på etablerte konvensjoner om normalitet og avvik.

Atomalderen

Oes engasjement i atomalderens maktpolitikk og forholdet mellom periferi og sentrum i kulturen kom også stadig mer til uttrykk i hans verker. Med Tid for fotball (1967) blir Oes fødested et viktig symbol for hans ideelle periferikultur. Dōjidai gēmu (Samtidighetsleken, 1979), M/T og fortellingen om skogens under (1986) og Natsukashii toshi e no tegami (Brev til et nostalgisk år, 1987) dreier seg alle om legender knyttet til hans fødeby på Shikoku. Hans største verk, Moeagaru midori no ki (Grønne trær i flammer), ble påbegynt i 1993 og tredje og siste del utkom i 1995.

Nobelprisen i litteratur

I 1994 ble Kenzaburo Oe som den andre japaner noensinne tildelt Nobelprisen i litteratur. I begrunnelsen framhevet juryen Oes humanistiske prosjekt, som forener formidlingen av skogens og hjembygdens mytologi med utforskningen av den hjerneskadde sønnens «paradoksale, rike muligheter». Oes nobeltale hadde tittelen «Japan, det flertydige og meg selv», som er en referanse til tidligere prisvinner Yasunari Kawabatas nobeltale «Japan, det vakre og meg selv». I talen tar Oe avstand til den eksotiserende forståelsen av japansk kultur som Kawabata til dels gjør seg til talsperson for, og tar et oppgjør med den moralske og politiske «flertydigheten» som han mener preger det japanske samfunnet.

Senere år

I årene som fulgte, skrev Oe flere romaner med selvbiografiske innslag, blant annet Torikaego/Chenjiringu (Bytting/Changeling, 2002), der han utdyper sitt forhold til sin avdøde svoger, filmregsissøren Jūzō Itami, og Nihyakunen no kodomotachi (Barn av 200 år, 2003). Hans siste roman, Bannen yōshiki shū: In late style (Fortellinger i sen stil) kom ut i 2013, men Oe fortsatte å være del av det offentlige ordskiftet, og flere transkripsjoner av litterære, politiske og filosofiske samtaler som han deltok i, ble utgitt helt til 2018.

Oe døde 3. mars 2023, 88 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Utgivelser på norsk

  • Min egen sak (Gyldendal, 1968)
  • M/T og fortellingen om skogens under (Cappelen 1995)
  • Tid for fotball (Cappelen 1996)
  • Lær oss å vokse fra vår galskap: tre noveller fra Japan (Cappelen 1998). Inneholder novellene «Buskap», «Seventeen» og «Lær oss å vokse fra vår galskap».
  • «Himmelmonsteret Agui» og «Sauer» i Japan forteller (De norske bokklubbene 1996)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg