Kongens nei
«Kongens nei» refererer til radiotalen Kong Haakon VII. holdt den 8. juli 1940, men brukes også om kongens avslag på den tyske okkupasjonsmaktens krav om å gjøre Vidkun Quisling til statsminister. Bildet viser dokumentet der kongen skriver under på at han avslår. Teksten lyder: «Trysil, 10. april 1940. Statsråd hos Kongen. Kronprinsen var tilstede. Statsminister Nygaardsvold samt statsrådene Ystgaard, Hjelmtveit, Lie, Støstad, Frihagen, Hindahl og Ljungberg møtte. Utenriksminister Koht samt statsrådene Wold og Torp var fraværende. Statsrådet tilrådde Kongen å meddele avslag på det ultimatum som Tyskland i framlagt utkast har stilt om å utnevne major Quisling til Statsminister. Kongen bifalt Statsrådets tilråding.»
Av /Riksarkivet.
Kongen sa nei
Rekonstruert forside fra VG 10. april 1940. «Kongen sa nei – vil heller abdisere enn å utnevnte Quisling». I høyre hjørne står det «Gullet i sikkerhet» (se gulltransporten).
Kongen sa nei
Av /NTB.

«Kongens nei» er en betegnelse brukt om kong Haakon 7.s tale fra London den 8. juli 1940, der han avslo anmodningen om å abdisere. Anmodningen kom fra de medlemmer av Stortingets presidentskap som var igjen i Norge. Kongen avslo med den begrunnelse at anmodningen var et resultat av tysk maktbruk, og at hans regjering hadde fått Stortingets enstemmige tillit ved Elverumsfullmakten.

Kongens tale var et viktig vendepunkt i den såkalte holdningskampen, og kom på et tidspunkt da moralen blant den norske befolkningen var på et lavmål som følge av de tyske militære seirene under felttogene i Norge og i Frankrike. Talen ble forhåndsannonsert og overført på radio, og ble i ettertid også distribuert skriftlig.

Utkastet til talen ble skrevet av den norske utenriksministeren Halvdan Koht, men selv om talen egentlig representerte et felles standpunkt fra konge og regjering, var politikerne på dette tidspunktet for upopulære til at de kunne oppnå samme type oppslutning blant folket som det kongen var i stand til. Talen ble dermed en viktig symbolhandling som også betydde mye for kongen og kongehusets stilling blant det norske folk.

Fra tid til annen benyttes begrepet «Kongens nei» også om kong Haakon 7.s avslag på den tyske sendemannens Curt Bräuers krav om å utnevne Vidkun Quisling til statsminister. Dette fant sted på Elverum den 10. april 1940, og kongens negative svar til Bräuer sikret at de allerede igangsatte kamphandlingene mellom norske og tyske styrker ville fortsette.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg