Faktaboks

Konrad Galaaen
Født
1. desember 1923, Røros
Død
24. november 2004, Porsgrunn
Tekanne

Konrad Galaaen. Tekanne i glasert porselen. Modell: Spire. Produsert ved Porsgrunds Porselænsfabrik. I produksjon fra 1952

Tekanne
Portrettbilde
Konrad Galaaen
Portrettbilde
Av .
Veggrelieff med motiv av kvinne
Konrad Galaaen. Veggdekorasjon i høybrent steingods. Utført ved Den Kongelige Porcelainsfabrik København, 1956
Veggrelieff med motiv av kvinne

Konrad Galaaen var en norsk keramisk designer og billedkunstner. Han arbeidet i 43 år som formgiver ved Porsgrunds Porselænsfabrik. Blant Galaaens mest folkekjære arbeider er serviset Spire og fargesterke relieffer.

Utdannelse

Galaaen begynte på Statens håndverks- og kunstindustriskoles malerlinje i 1943. Der hadde han Wilhelm Krogh-Fladmark som hovedlærer. I tillegg hadde han et godt forhold til Thorbjørn Lie-Jørgensen, som var overlærer for ornamentklassen. Samtidig studerte han på keramikkavdelingen. Der var Jens von der Lippe og Ingeborg von Hanno faglærere. Blant samtidige studenter som senere ble hans kollegaer, kan nevnes Arne Lindaas, Tias Eckhoff og Eystein Sandnes.

Porsgrunds Porselænsfabrik

I 1947 inviterte Porsgrunds Porselænsfabrik keramikkavdelingens elever til en konkurranse om dekorative vaser i porselen. Hensikten med konkurransen var å sondere terrenget for å finne nye talenter til bedriften. Med Vase vant Galaaen førstepremie og 100 kroner, og et annet utkast resulterte i innkjøp og 50 kroner. Konkurransen ble en døråpner for Galaaen. Senere samme år ble han ansatt som formgiver ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

I 1952 tegnet Galaaen serviset Spire, en designklassiker som var i produksjon i mer enn 30 år. Spire kjennetegnes av det tynne «risporselenet» og de organiske formene. I alt ble det laget mer enn 20 ulike deler. Omkring 2018 relanserte PP Spire, nå redesignet av Nora Olafsdatter Krogh og Christian Svinddal.

Den Kongelige Porcelainsfabrik

1956 ble Galaaen tildelt stipend fra Fondet for dansk-norsk samarbeid. Han reiste til København der han bodde på Schæffergården nord for København. Under stipendieperioden hospiterte han ved Den Kongelige Porcelainsfabrik. Da Galaaen var tilbake på Porsgrunds Porselænsfabrik senere samme år, utførte han en stor utendørs veggdekorasjon for Hotell Vic i Porsgrunn.

Eksperimenter og utsmykninger for PP

I tiden rundt 1956–1957 opprettet Porsgrunds Porselænsfabrik en egen eksperimentavdeling for Galaaen på fabrikken. I tillegg ble det installert nye ovner der han kunne prøvebrenne selvstendige arbeider i både porselen og annet høybrent gods. Etter hvert opptok de dekorative oppgavene stadig mer av Galaaens tid.

I 1958–1959 utførte han det som er å regne blant Galaaens kunstneriske høydepunkter innenfor hans utsmykninger: keramikkdekorasjonen i Philipsbygget i Oslo. Utsmykningen i trappeoppgangens 11. og 12. etasje symboliserte skikkelser fra antikkens mytologi. Spesielt godt komponert var solguden Helios' firspann i full trav.

Fliser i keramikk

I tiden rundt 1963 begynte Porsgrunds Porselænsfabrik å produsere kunstnerisk utformede fliser. Fremfor å tegne pyntelig dekor i hvitt og blått som var vanlig, gikk Galaaen nye veier. Kjennetegnende for hans kvadratiske fliser var at de ble utført i relieff i sirkler eller kvadrater, og i chamottegods i stedet for porselen. De ble glasert i relativt mørke farger, gjerne blått, oker og grønt. I tillegg ble flisene utført i to størrelser slik at man kunne komponere friere.

Populære relieffer

Relieff forestillende prinsesse
Konrad Galaaen. Veggrelieff i glasert porselen. Modell: Prinsesse. Utført ved Porsgrunds Porselænsfabrik
Relieff forestillende prinsesse

Galaaens store kommersielle gjennombrudd var de serieproduserte relieffene. De ble produsert i chamottegods og porselen, glasert i fargesterke komplementærfarger. De tidligste relieffarbeidene fra sent 1950-tall var ofte satt sammen av to eller tre deler og med bakstykke i tre. De formstøpte relieffene fra 1970-tallet ble utført med høye kanter, nærmest som blyglassvinduer med separate fargefelter.

Utmerkelser og utstillinger

I løpet av sin karriere ved Porsgrunds Porselænsfabrik deltok Galaaen ved en rekke internasjonale utstillinger, deriblant Triennalen i Milano (1954/1960) og Design in Scandinavia (1958). I 1962 fikk han gullmedalje på den internasjonale keramikkutstillingen i Praha for en stor relieffutsmykning i chamotte.

Konrad Galaaen sluttet på Porsgrunds Porselænsfabrik i 1990 etter 43 års tjeneste.

Utstillinger

Separatutstillinger

  • Røros Kunstlag, 1975

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Porsgrund Porselænsfabrik, igår, i dag og imorgen», Kunstindustrimuseet i Oslo, 1980
  • «Concorso internazionale della Ceramica», Faenza, Italia, 1974
  • Palais des Congrès-Arcades, Brussel, Belgia, 1964
  • «Norsk Brukskunst 1951», København, Danmark, 1951

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2014). Konrad Galaaen, Samler & Antikkbørsen, 6/2014
  • Bøe, Alf (1967). Porsgrunds Porselænsfabrik: bedrift og produksjon gjennom åtti år, 1885-1965, Porsgrunds Porselænsfabrik: i kommisjon hos Johan Grundt Tanum
  • Linder, Mats (2019). Konrad Galaaen, Spriten forlag

Faktaboks

Konrad Galaaen

Kommentarer (2)

skrev Hans Nenseth

Serviset Sirkel ble produsert i en liten prøverunde i 1983, og var aldri i salg.

https://digitaltmuseum.no/011025302658/kopp

mvh Hans Petter Nenseth

skrev Mats Linder

Hei Hans Petter.

Nå er artikkelen oppdatert.

Hilsen Mats.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg