Storekvina
Sørlandsbanen kryssar Kvina ved Storekvina. Vatnet i Kvina er overført til Sirdalsvassdraget, men ei minstevassføring på 3,1 m3/s er oppretthalden.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kvina er en elv med kilder sør for fjellet Rjuven (1418 meter over havet) i Setesdalsheiene i Valle kommune i Agder. Fra Bossvatnet (1020 meter over havet) renner Kvina mot sør gjennom en rekke sjøer på grensen mellom Setesdal og Sirdal, blant annet Roskreppfjorden, Øyarvatn og Kvifjorden. Sør for Kvifjorden renner Kvina gjennom Kvinesdal kommune helt til den faller i sjøen ved botnen av Fedafjorden.

Kvina har flere fosser, blant annet Kvitingen (36 meter), Rafoss (42 meter) og Trælandsfoss (26 meter). Nedbørfeltet er 1413 kvadratkilometer.

Kvina har tradisjonelt vært en av de beste lakseelvene på Sørlandet, hvor fisket var leid ut til briter fra 1870-årente til 1913. Den lakseførende delen av Kvinavassdraget utgjør om lag 16 kilometer. Den største laksen som er fanget i Kvina veide noe over 20 kilo og ble tatt med garn.

Kraftutbygging

Øvre del av Kvina med et nedbørfelt på 935 kvadratkilometer er overført fra Homstølvatn (498–471 meter over havet) til Tonstad ved Sirdalsvatnet (52 meter over havet) gjennom en 7,6 kilometer lang tunnel. I Tonstad kraftverk (960 MW, 4357 GWh; Norges største kraftverk etter midlere årsproduksjon) utnyttes avløpet fra et samlet nedbørfelt i Sira og Kvina på 2700 kvadratkilometer, se Sira-Kvina.

I øvre del av Kvina er det bygd ytterligere tre kraftstasjoner, nemlig Roskrepp (50 MW), Kvinen (80 MW) og Solhom (200 MW), med betydelige reguleringsmagasiner i henholdsvis Roskreppfjorden (929–890 meter over havet), Øyarvatn (837–820 meter over havet) og Kvifjorden (715–677 meter over havet).

Nedenfor Homstølvatnet til elvens utløp i Fedafjorden er det opprettholdt en minstevannføring på 3,1 kubikkmeter per sekund. Restvannføringen i Kvina utnyttes i Trelandsfoss kraftstasjon (10 MW) fra 1933.

Kart

Kvina
Kvina
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg