Norsk og britisk militært personell på Lillehammer 26. juni, 1945
Norsk og britisk militært personell på Lillehammer 26. juni 1945. Mannen til høyre er Kristian Gleditsch, mannen til venstre med ryggen mot fotografen er den britiske majoren W. D. MacRoberts.
Kai Holst
Av .

Lillehammer-kuppet, også kalt Operation Claw, var en felles svensk-amerikansk etterretningsaksjon med norsk støtte som ble gjennomført helt på slutten av andre verdenskrig. Aksjonen gjaldt overføring av tyske etterretningseksperter og diverse utstyr fra Norge til Sverige, og skjedde bak ryggen på både norske og britiske myndigheter i maidagene 1945.

Faktaboks

Også kjent som

Operation Claw, operasjon Claw

Gjennomføring

Etter avtale mellom amerikanerne og den tyske overkommandoen for Wehrmacht i Norge, og ved hjelp av den svenske etterretningstjenesten C-byrån, ble 35 tyske militære etterretningseksperter hentet på Lillehammer 8.–9. mai og transportert til Sverige. Etter en måneds tid ble de overført med fly fra Göteborg til den amerikanske etterretningstjenesten OSS sitt hovedkvarter i Tyskland. Der kom deres kunnskaper om sovjetiske forhold etter hvert til nytte for amerikanerne i den kalde krigens tidlige fase, særlig med hensyn til å avsløre sovjetiske spioner.

Operation Claw med utgangspunkt i Lillehammer var en topphemmelig operasjon. For OSS ble den ledet av Anthony Kloman med dekknavnet «Regal». Saken var så viktig at toppsjefen i OSS, generalmajor William J. Donovan, dro fra USA til London, for derfra å styre operasjonen videre. Det gjaldt å handle raskt. Både svenskene og amerikanerne var redde for at sovjet-russerne skulle få greie på overføringen. Sverige var bekymret for sin nøytralitet. Og Sovjetunionen hadde krav på å få de tyske etterretningsekspertene utlevert til seg, siden tyskerne – før de kom til Norge og Lillehammer – hadde tjenestegjort på Østfronten i Finland.

Sammenheng med en norsk motstandsmanns død?

Historikeren Tore Pryser knytter Operasjon Claw til en hypotese om at den norske motstandsmannen Kai Holst ble tatt av dage i Stockholm 27. juni 1945, fordi han fikk kjennskap til overføringen av de 35 tyskerne og deres verdifulle sovjetarkiver til OSS. Offisielt ble dødsfallet karakterisert som et selvmord, men Pryser mener at mye tyder på at Holst kan ha blitt myrdet for at han ikke skulle avsløre informasjon han dagen i forveien hadde fått om etterretningskuppet OSS og C-byrån hadde foretatt på Lillehammer noen uker tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tore Pryser, Fra varm til kald krig. Etterretningskuppet på Lillehammer i frigjøringsdagene 1945 og et mulig mord (Oslo: Universitetsforlaget, 1994)
  • Tore Pryser, USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig (Oslo: Universitetsforlaget, 2010)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg