Faktaboks

Magnus Berg
Født
28. november 1666, Norge
Død
31. mars 1739, København, begr. 4.4. på Helligånds kirkegård
Virke
Elfenbensskulptør, maler og forfatter
Familie

Foreldre: Elias Nielsen (Lunde) (ca. 1640–?), moren ukjent.

Gift ca. 1705 med ? Kuur (ca. 1685–1705?), datter av rådmann Jens Sørensen Kuur (1660?–1738) og Anne Michelsdatter.

Relieff
Magnus Bergs relieff Utdrivelsen fra Paradis er mesterlig skåret i elfenben. Datert 1728.
Magnus Berg

Magnus Berg. Portrett malt av ukjent kunstner i 1720-årene. Rosenborg Slot, Køvenhavn.

Magnus Berg
Av .
Lisens: fri

Magnus Berg var en norsk billedhugger, maler og forfatter, «Hoff-Ritzmeister». Han var tilknyttet hoffstaten i Danmark under tre konger fra 1690 til sin død.

Oppvekst

Magnus Berg antas at ha vokst opp i Romedal i Hedmark. Farfaren var velbemidlet og hadde flere gårder. Berg skal i unge år arbeidet som tjener for kongens stattholder i Norge, Ulrik Frederik Gyldenløve. Der ble ferdighetene som treskjærer lagt merke til, deriblant hageskulpturer av høy kvalitet. Senere bosatte Berg seg i København og tjenestegjorde under den dansk-norske kongen Christian 5.

Maleri

I 1690 laget Berg en spektakulær pokal i valbjørk for kongen. Den meget raffinerte pokalen er med detaljert utskårne figurer på korpus. Samme år begynte han i lære hos hoffmaleren Peder Andersen. Kongen bekostet også hans kunststudier i Roma i 1694–1698, trolig som maleren Carlo Marattis elev, og i Paris. Berg malte blant annet et par takmalerier i det nye Frederiksberg slott før han i 1703 ble utnevnt til sin livslange stilling som tegnelærer for kongebarn og pasjer.

Magnus Berg fikk omkring 1699 en dyp depresjon og opplevde samtidig en religiøs krise. Det forandret drastisk kunstnerskapet. Inspirasjonen kom fra Bibelen, gresk mytologi og andre kunstnere, som Rafael, Nicolas Poussin og Carlo Maratta.

Elfenben

Fra cirka 1707 sluttet Magnus Berg å male og tok til å skjære ut bilder i elfenben. Til tross for at han virket under barokken er relieffene mer subtile enn mesteparten av tidens tradisjonelle verker. Typisk for elfenbensrelieffene er den virtuose skjæringsteknikken. Likeså forskjellen mellom lavt og høyt relieff, og dybdevirkningen i bildeplanet. Det fremgår for eksempel i Korsfestelsen fra 1716. Mesterlig er tolkningen av soldatene i forgrunn som kaster terning, som kun er få millimeter høyere enn skildringen av Jesus på korset i bakgrunn. En inspirasjonskilde kan ha vært italienske Gian Lorenzo Bernini.

Med en teknisk overlegenhet og stor materialkunnskap laget han frem til 1730 en rekke relieffer med bibelske, allegoriske og mytologiske motiver i en både klassisk og dramatisk-illusjonistisk barokkstil. De vakte stor beundring i samtiden, og Berg var den første billedkunstneren som ble hedret med en biografi i Danmark (1745), og den eneste norske barokkunstneren som hevdet seg internasjonalt. Også i dag rangerer han blant de fremste elfenbenskunstnerne i Europa.

Representasjon

Berg er representert i Rosenborg slott i København med 42 arbeider, deriblant den store og unike praktvasen Vannets element, med fire arbeider i Nasjonalmuseet i Oslo og ellers i museer i Arendal, Hamburg, Hillerød, Kassel, København, Stockholm og Wien.

Skrifter

Berg var tilsluttet den radikalpietistiske bevegelsen og forfattet i perioden 1707–1735 i alt 26 kirke- og samfunnskritiske skrifter, der han blant annet agiterte mot krig og formidlet Jacob Bøhmes og andre mystikeres tanker og ideer. Kopier av hans skrifter sirkulerte anonymt på grunn av sensuren, og noen ble oversatt til tysk, hvorav tre ble trykt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dietrichson, Lorentz (1912). Den norske elfenbensskjærer Magnus Berg : et bidrag til den norske kunsts historie i baroktiden, Gyldendalske Boghandel / Nordisk Forlag
  • Paulsen, Åshild (1989). Magnus Berg : (1666-1739) : en kunstner ved kongens hoff, Dreyers Forlag

Faktaboks

Magnus Berg

Kommentarer (1)

skrev Mats Linder

Artikkelen er i feil kategori. Bør vel plasseres i denne? https://snl.no/.taxonomy/3198

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg