Proteusvekst i agarskål. Det sees et mønster av karakteristisk spredende ringer av vekst.
/Wikimedia.

Proteus er en slekt av gramnegative, stavformete, bevegelige bakterier som finnes i tarmen hos mennesker og andre dyr. De er fakultativt anaerobe og hører til blant Enterobacteriales, ofte omtalt som tarmbakterier (koliforme bakterier). Til tarmbakteriene hører også slekter som Salmonella og Eschericia.

Faktaboks

Uttale
prˈoteus

Karakteristisk for Proteus er at veksten, for eksempel på en agarskål, har et helt spesielt utseende. Dette skyldes at cellene «svermer». Når de har dannet en koloni på en overflate, vil cellene ytterst i kolonien danne et stort antall flageller. Deretter svømmer disse bakteriene vekk og danner en ny koloni. Dette gjentar seg og vi sier at de svermer. Resultatet er et svært karakteristiske mønsteret av ringer på agaroverflaten (spredende konsentrisk vekst).

Sykdom hos mennesker

Særlig en art av Proteus, P. mirabilis gir hyppig sykdom hos mennesker. Dette er en av de vanligste årsakene til urinveisinfeksjoner, særlig hos kvinner. Nyrene og urinblæren er normalt sterile, men bakteriene kan komme inn i urinveiene for eksempel i forbindelse med kirurgiske inngrep. Proteus har fimbrier på overflaten som inneholder polysakkarid som hjelper den med å feste seg på overflater, for eksempel på katetere eller annet medisinsk utstyr som brukes.

Urin inneholder store mengder urea, CO(NH2)2, og når P. mirabilis kommer inn i urinveiene produserer den mye av enzymet urease. Enzymet bryter ned urea til ammoniakk (NH3) som bakterien bruker som kilde til nitrogen. Produksjonen av ammoniakk fører imidlertid til at urinen blir mer alkalisk (mindre sur) noe som i sin tur gjør at noen forbindelser som er løst i urinen felles ut som uløselige salter. Dette kan føre til at det dannes nyrestein, som kan gi store smerter.

Proteus kan også forårsake betennelse i sår.

Navnet kommer fra den greske guden Protevs, som kunne skifte skikkelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg