Regjeringens informasjonskontor
Fra regjeringens informasjonskontor. Arbeid ved stensilmaskinen.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 2.0

Regjeringens informasjonskontor var et kontor opprettet av den norske regjeringen i London i februar 1941 med det formål å spre opplysning om norske forhold og Norges krigføring under andre verdenskrig. Kontoret, som var direkte underlagt statsminister Johan Nygaardsvold og ble ledet av Tor Gjesdal, utgav en rekke publikasjoner, blant annet Norsk Tidend og Det frie Norge.

Avisene og bladene ble lest av nordmenn i England og til sjøs, men ble også smuglet inn i Norge under okkupasjonen. I tillegg hadde skriftene også en propagandafunksjon, og bidro vesentlig til å korrigere de kritiske vurderingene av Norge (særlig i amerikansk presse) i forvirringen som hersket under felttoget i 1940. Regjeringens informasjonskontor sørget dessuten for å arrangere foredrag, etablerte en bildetjeneste med bilder fra Norge, og hadde også en filmavdeling som produserte månedlige filmaviser, alt med henblikk på å vise ulike aspekter ved Norges kamp. Samtidig skulle kontoret arbeide for å binde nordmenn sammen, både på hjemme- og utefront, ikke minst ved å få fram hvordan dagliglivet og motstandskampen artet seg hjemme i et tysk-okkupert Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg