Faktaboks

Administrasjonssenter
Roan
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
957 (2019)
Landareal
355 km²
Høyeste fjell
Dåapma (644 moh.)
Kommunenummer
5019 (fram til 2020)

Kommunevåpen

Roan

Roan sentrum med kirke, sykehjem og kommunehus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Roan var en kommune i Trøndelag. Den ble slått sammen med Åfjord kommune i 2020. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Roan kommune eksisterte fra 1892 til 2019.

Roan var en kystkommune med beliggenhet på yttersiden av Fosenhalvøya. Området har en lang kyst med mange fjorder og halvøyer, og en rekke øyer utenfor.

Natur

Roan var en kystkommune, på utsiden av Fosenhalvøya.
/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Landskapet er sterkt kupert, med nakne fjelltopper på 400–600 meter over havet. Høyest når Dåapma (644 meter over havet) lengst øst i Roan. Berggrunnen består for det meste av gneis, men det er en del kalk- og marmorfjell i den sørlige del av kommunen. På Allmenningsøya / Allmenningen ytterst ved havet har det vært hentet marmor til Nidarosdomen.

Roan kommune grenset til Osen i nord, Namdalseid i øst og Åfjord i sør.

Bosetning

 Folketallet i Roan 1951–2019

Det meste av bosetningen ligger på strandflaten ved fjorden, i Hoffstaddalen og i tettbebyggelsen Bessaker.

Folketallet gikk ned i etterkrigstiden og ble praktisk talt halvert fra 1951 (1 852 innbyggere) til 2019 (957 innbyggere). I perioden 2010–2018 var nedgangen i folketallet 4,6 prosent mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Øyene er for det meste fraflyttet, bortsett fra Brandsøya, som har broforbindelse med fastlandet. Roan har ingen tettsteder. Kirke, sykehjem og det tidligere rådhuset ligger ved Berfjorden.

Næringsliv

Dominerende næringer er jordbruk, hovedsakelig med husdyrhold, og fiske, og i underkant av halvparten av arbeidstakerne er sysselsatt i primærnæringene. Det er noe fiskeoppdrett, samt noe bygge- og anleggsvirksomhet.

Samferdsel

Fylkesveg 715 kommer sørfra og går gjennom indre deler av Roan nordover til Osen og videre til fylkesveg 17 i Namdalseid, som fører til Namsos og Steinkjer.

Historie og kultur

Roan kommune ble opprettet i 1892 da Bjørnør kommune ble delt i Osen, Roan og Stoksund.

Roan kirke, «Fosenkatedralen», er fra 1702.

Fiskefestivalen i Bessaker ble første gang arrangert i 1980.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Roan hørte til Trøndelag politidistrikt, Fosen tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen var med i regionrådet Fosen regionråd. Roan kommune tilsvarte soknet Roan i Fosen prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Roan til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

For statistiske formål var Roan kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med 11 grunnkretser: Vik, Bessaker, Hofstad, Hofstaddalen, Straum, Terningen/Sumstad, Roan, Nesvalen, Kiran, Skjøra og Almenningen/Været.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet ble godkjent i 1987 og hadde tre oppflygende sølv terner mot en blå bakgrunn. Det symboliserte kysten og fuglelivet der. Kommunevåpenet ble videreført som nye Åfjord kommunes våpen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg