Sakshaug gamle kirke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sakshaug gamle kirke er en steinkirke fra 1100-tallet, som ligger i Inderøy kommune i Trøndelag fylke. Kirken ligger rundt 1,5 kilometer vest for Straumen. Kirken har 200 sitteplasser, og er bygget i lokal kalkstein. Vindusbuer og øvrig dekor er bygget i kleberstein og marmor.

Kirken er ikke menighetskirke, men brukes jevnlig til kirkelige handlinger, og er spesielt populær i forbindelse med bryllup.

Historie

Kirken er ifølge en nå tapt inskripsjon påbegynt noe etter 1130, sto ferdig til innvielse i 1184, og er viet til Sankt Peter. Det var antakelig Erkebiskop Øystein Erlendsson som innviet kirken. Sakshaug gamle kirke ble bygget med et rektangulært kor, i rundbuestil. Opprinnelig hadde kirken et klokketårn i vestfløyen, men dette er blitt revet (eller rast) i middelalderen. Stein fra tårnet er sannsynligvis brukt til å støtte opp veggene på sydsiden. Sakristiet er bygget over en brønn, og sto klar i 1430, og ble restaurert i 1931.

Kirken har en av Nordens eldste gotiske buer, og merker etter steinhoggingen viser at det har vært benyttet samme håndverkere som ble brukt til å bygge Nidarosdomen.

Som hovedkirke i ett av fire inntrønderske fylker – Øynafylket – hadde den høy status på 1200-tallet. Gravsteder over prester fra den tiden vitner om dette, blant annet med bruk av gravsteiner i marmor.

Da den nye Sakshaug kirke sto ferdig i 1871, ble den gamle kirken avvigslet og delvis nedmontert. Alt treverk ble revet, og kirken ble gitt til Fortidsminneforeningen. De står fremdeles som eier av kirken.

Tidlig på 1900-tallet ønsket man å restaurere kirken, og nytt tak var på plass i 1910. Etter dette fulgte skipet, og full restaurering av sakristiet. I 1931 sto kirken ferdig restaurert, og den ble vigslet på nytt i 1958.

Inventar

Både den opprinnelige prekestolen og altertavlen ble hentet tilbake til kirken ved restaureringen på 1900-tallet. Prekestolen er skåret av Johan Bilthugger, og sto ferdig i 1646. Altertavlen er i barokk stil, og viser oppstandelsen og innstiftelsesordene til nattverden, og ble installert i kirken i 1692.

Døpefont og steinalteret er fra middelalderen. Veggene i kirkeskipet er cirka 1,5 meter tykke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg