Faktaboks

Offisielt navn
Republiek Suriname
Norsk navn
Republikken Surinam
Verdensdel
Sør-Amerika
Hovedstad
Paramaribo
Statsform
Republikk
Statsoverhode
Chan Santokhi
Landareal
156 000 km²
Totalareal
163 820 km²
Høyeste punkt
Julianatop, 1280 moh.
Innbyggertall
639 759 (nasjonalt estimat, 2023)
Offisielt/offisielle språk
Nederlandsk
Andre språk

sranan tongo, hindi, sarnami, engelsk, javanesisk

Religion
Hinduisme, kristendom, islam
Nasjonaldag
25. november
Valuta
Surinamsk dollar à 100 cents
Nasjonalsang
God zij met ons Suriname
Flagg
Riksvåpen
Surinam, plassering
Surinam (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Surinam, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Surinam med naboland rundt, kart
Surinam og naboland
.
Lisens: CC BY NC 4.0

Surinam er en republikk i den nordlige delen av Sør-Amerika. Landet grenser i nord til Atlanterhavet, i vest til Guyana, i sør til Brasil og i øst til Fransk Guyana. Surinam er det minste uavhengige landet i Sør-Amerika. Nesten all bosetning er ved kysten. Surinam var Nederlandsk Guyana til landet ble sjølstendig i 1975.

Nasjonalsang er God zij met ons Suriname (Gud være med vårt Surinam).

Surinam har fått navn etter elva Suriname, som renner ut i Atlanterhavet ved hovedstaden Paramaribo. Elva kan i sin tur ha fått navn etter surinen, ei folkegruppe som bodde i området da europeerne først kom hit.

Geografi og miljø

Surinam (Hovedkart)

Surinam

Av /Store norske leksikon ※.
Grønnhalejakamar
Grønnhalejakamar (Galbula galbula) i Surinams jungel. Mer enn 700 fuglearter er registrert i landet.

Surinam har tre naturgeografiske regioner. Kystsletta i nord er flat med mangroveskog, sumper og sandstrender. Den er bredest i vest og smalner mot øst, og blir gjennomskåret av flere elver og kanaler. Innenfor er et 50–100 kilometer bredt savannebelte med sandholdig jord. De fleste av de mange elvene er seilbare i nedre løp. De sørlige områdene består av et høyland dekt av tett skog.

Noen av de viktigste elvene i landet er, fra vest til øst: Corantijn (engelsk: Courantyne), som danner grense mot Guyana, Coppename, Suriname og Marowijne (fransk: Maroni), som danner grense mot Fransk Guyana.

Tropisk regnskog dekker om lag 80 prosent av Surinams areal. Høyeste punkt er Julianatop, som ligger 1280 meter over havet. Nordøst i landet finnes den store innsjøen Brokopondo-reservoaret. Rundt 30 prosent av arealet er nasjonalparker og naturreservater.

Klimaet er tropisk og fuktig. Varmeste måned er oktober med 23–33 °C (grader celsius) og kaldeste måned er februar med 22–29 °C. Temperaturen svinger lite gjennom året, og lite gjennom døgnet. Årsnedbøren er 1500–2500 millimeter, og landet har ikke tørketid.

Plantelivet er rikt. Det er mer enn 2000 arter av trær, flere av dem er kommersielt viktige.

Det er omkring 150 arter av pattedyr, blant annet brølape, dovendyr, beltedyr, tapir, jaguar, puma og ozelot samt mange flaggermusarter. Mer enn 700 fuglearter er registrert. Det er mange arter av skilpadder og slanger. Insektlivet er rikt.

Folk og samfunn

Moské og synagoge
Det finnes et stort mangfold av religioner i Surinam. Til venstre på bildet er Keizerstraat-moskéen fra 1984, til høyre Neve Shalom-synagogen fra 1842. Mens det fortsatt finnes et stort tall muslimer i landet, har antallet jøder sunket til under 200.

Surinams befolkning består av mange etniske grupper. 27,4 prosent av befolkningen er av indisk avstamning, 21,7 prosent er maroner, 15,7 prosent er kreoler (to ulike afrikanskættede folkegrupper), 13,7 prosent er etterkommere av javanesere, 13,4 prosent er blandet og 7,6 prosent tilhører andre etnisiteter (for eksempel kinesere, amerikanske urfolk og hvite), mens 0,6 prosent ikke angir etnisk bakgrunn (folketelling i 2012).

Hovedtyngden av befolkningen bor i Paramaribo og andre steder ved kysten. Ifølge FN bor omkring 273 200 surinamere i utlandet, særlig i Nederland (2020).

Det snakkes mer enn 20 språk i Surinam. Offisielt språk er nederlandsk, som er morsmål for om lag 60 prosent av befolkningen. Ellers er sranan tongo mest utbredt, et kreolspråk som hovedsakelig har basis i engelsk, nederlandsk og afrikanske språk. Mange snakker også engelsk, javanesisk, hindi og den lokale hindi-dialekten sarnami.

Vel halvparten av befolkningen praktiserer kristendom; 23,6 prosent er protestanter, 21,6 prosent er katolikker, 1,2 prosent er Jehovas vitner og 3,2 prosent hører til andre kristne trossamfunn. Ellers er 22,3 prosent hinduer, 13,8 prosent muslimer, 1,8 prosent dyrker winti (en religion med afrikanske røtter) og 12,4 prosent dyrker andre religioner, er ateister eller oppgir ingen religion (2012).

Forventet levealder ved fødsel er 76,5 år for kvinner og 68,9 år for menn (2023).

Stat og politikk

Presidentpalasset
Presidentpalasset fra 1730 var tidligere huset til koloniens guvernør, men er siden 1975 landets presidentpalass. Det står sammen med resten av Paramaribos historiske kjerne på UNESCOs verdensarvliste.

Surinam er en demokratisk republikk. Presidenten og visepresidenten velges for fem år av minst to tredjedeler av nasjonalforsamlinga (De Nationale Assemblée), som har ett kammer med 51 medlemmer. Lykkes ikke dette, velges de av folkeforsamlinga (Verenigde Volksvergadering), som består av medlemmene av nasjonalforsamlinga og valgte regionale og kommunale medlemmer, til sammen 340 representanter.

Surinams forsvar består av hær, luftforsvar og marine; ei kystvakt ble opprettet i 2013. Militærtjeneste er frivillig for kvinner og menn over 18 år.

Surinam er inndelt i ti administrative distrikter (districten).

Surinam er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdens helseorganisasjon (WHO), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og CARICOM.

Historie

Kaffeproduksjon (1858)
Slaver stamper kaffe i 1858. Slaveri opphørte i 1863, men slavene ble ikke fullstendig frigjort før i 1873.
Av /Shutterstock editorial/NTB.

Surinams historie er sterkt preget av arven fra kolonitida, og har sterke likhetstrekk med historia til Guyana og til de karibiske øystatene. Området som i dag er Surinam var befolket av arawaker og kariber før europeerne kom. De første europeerne som seilte langs kysten av Surinam var spanjolene, som sendte tre ekspedisjoner hit i åra mellom 1498 og 1500, den første av dem var Kristoffer Columbus’ tredje reise. Ingen av disse ekspedisjonene førte til at spanjolene etablerte bosettinger eller handelsstasjoner i området.

England var først ute med å grunnlegge kolonier her. Det skjedde i 1651, da engelskmenn fra Barbados opprettet handelsstasjonen Marshall’s Creek ved Surinam-elva. Engelskmennene opprettet plantasjedrift med afrikanske slaver, og inviterte også hit jøder fra nederlandsk Brasil, som var nødt til å flytte derfra da portugiserne i 1654 gjenerobret Recife. Disse jødene drev også plantasjer i landet, og bygde i 1665 en av Amerikas første synagoger i Surinam.

England var i krig med Nederland tre ganger i perioden 1650–1675. Nederland hadde etablert seg i dagens Guyana, og i en av disse krigene erobret de dagens Surinam fra engelskmennene: Ved fredsavtalen i Breda i 1667 fikk Nederland Surinam, mens England til gjengjeld fikk den nederlandske kolonien Nieuw Amsterdam, som i dag er New York. Kolonien Nederlandsk Guyana omfattet dagens Surinam og Guyana fra 1667 til 1795, og i denne perioden videreutviklet nederlenderne plantasjeøkonomien og brakte hit flere slavebundne afrikanere. Like fullt var det mange slaver som rømte og opprettet maron-kulturen ved elver i regnskogen.

I kjølvannet av den franske revolusjon ble Nederland alliert med Frankrike, og under Napoleonskrigene var landet først en fransk vasallstat, senere direkte okkupert av Frankrike. Som følge av dette ble Nederlandsk Guyana erobret av Storbritannia i 1795. De ga kolonien tilbake i 1802, men erobret den tilbake igjen i 1804. Ved Wienerkongressen i 1815 fikk nederlenderne tilbake dagens Surinam, mens britene beholdt dagens Guyana for seg sjøl. Deretter holdt grensene seg stabile fram til Guyana og Surinam ble uavhengige i henholdsvis 1966 og 1975.

Nederland avskaffet den transatlantiske slavehandelen i 1814, men de som alt var i landet forble slaver i nesten femti år til. Slaveriet ble avskaffet i de nederlandske koloniene i 1863, og først i 1873 ble slavene frigitt også i praksis. Inntil da var de blitt tvunget til å forbli og arbeide på plantasjene, riktignok mot betaling. For å erstatte de afrikanskættede slavene innførte nederlenderne kontraktsarbeidere fra India, Java og Kina, som i mange tilfeller arbeidet under slaveriliknende forhold. Slik fikk landet den heterogene befolkningen og kulturen det har i dag. Særlig mange ble hentet fra India, og over en fjerdedel av landets befolkning har i dag indisk bakgrunn.

I 1929 fikk Nederlandsk Guyana fastlagt grensene. Nederland ble trukket med i andre verdenskrig i 1940, da Tyskland okkuperte landet, men landet beholdt herredømmet over koloniene i Amerika. Etter avtale med Nederlands eksilregjering okkuperte USA kolonien i 1941 for å beskytte bauxitt-gruvene der.

I 1951 fikk Nederlandsk Guyana indre sjølstyre, og i 1954 ble Kongeriket Nederlandene omorganisert slik at Nederland, Surinam og De nederlandske Antiller i prinsippet ble likeverdige enheter innenfor kongedømmet. For Surinams del bestod denne ordningen fram til landet ble en uavhengig republikk i 1975. Som følge av dårlige utsikter til arbeid og sosial trygghet de første åra etter at landet ble uavhengig, utvandret en stor del av Surinams befolkning til Nederland.

Ei gruppe yngre offiserer gjorde statskupp i 1980. Presidenten ble avsatt i 1982 av oberstløytnant Desi Bouterse, som var de facto statsleder fram til 1987. Bouterses regime henrettet 15 opposisjonelle i desember 1982, noe som fikk Nederland og USA til å suspendere alt militært og økonomisk samarbeid med Surinam.

I 1986 brøt det ut krig øst i landet mellom den surinamske hæren og maroner som var lojale mot opprørslederen Ronnie Brunswijk (1961–). Denne krigen varte fram til 1992, og svekket Bouterses stilling. Landet fikk ny forfatning i 1987 og vendte tilbake til demokrati året etter, mens Bouterse beholdt kontrollen over hæren.

I 1999 ble Bouterse dømt in absentia for kokainsmugling. Bouterse kom tilbake til makta da han ble valgt til president i 2010, men han trakk seg tilbake fra politikken i 2020, da Chan Santokhi (1959–) tok over som president.

Økonomi og næringsliv

Bananer (2009)
Arbeidere fra det statlige Switie brand banana company forbereder bananer til eksporten ved Jarikaba-plantasjen i Wanika i august 2009. Så å si hele eksporten går til Europa, først og fremst til Belgia og Frankrike (2019).
gullgruvedriftens konsekvenser
Gullgruvedriften har hatt stor betydning for landets økonomi på 2000-tallet. Samtidig er den langt fra uproblematisk. Den fører til ødeleggelse av regnskog samt store miljøskader i hele landet på grunn av kvikksølvbruk under utvinningen. På bildet vises ødelagt regnskog i nærheten av Brokopondo-reservoaret.

Jordbruk drives vesentlig i kystområdene; dyrking av ris er viktigst. Andre produkter er blant annet bananer, sitrusfrukter, mais, kokosnøtter, sukkerrør og grønnsaker. Det holdes husdyr som storfe, svin, geit og fjærkre.

Mesteparten av avvirket tømmer blir bearbeidet.

Det foregår et betydelig hav- og elvefiske. Viktigst er rekefisket.

Økonomien er dominert av gruvedrift. Den viktigste ressursen er gull, som utgjør over 70 prosent av landets eksport, ellers blir det også utvunnet jernmalm, mangan, kobber og olje. Landet har store forekomster av platina og kaolin. Gull og olje utgjør i underkant av 80 prosent av eksportinntektene, landet pleide å importere mer olje enn det eksporterte, men dette er i endring.

Industrien har vekt på nærings- og nytelsesmidler, konfeksjon og sagbruk.

Kunnskap og kultur

Ruud Gullit (1994)
Ruud Gullit spiller kamp for AC Milan i oktober 1994. Han har nederlandsk mor og surinamsk far, og spilte for Nederland. Faren hans, Georg Gullit, hadde vært nasjonalspiller for Surinam.

Det finnes flere dagsaviser på nederlandsk og ei nettavis på engelsk.

Surinam har mer enn 40 radiostasjoner og sju fjernsynskanaler. Landet ligger på en 19. plass i Reportere uten grensers pressefrihetsindeks (2021).

Betydelige forfattere er romanforfatterne Albert Helman (1903–1996), Henri Frans de Ziel (1916–1975), Bea Vianen (1935–2019), Astrid Roemer (1947–), Clark Accord (1961–2011) og Karin Amatmoekrim (1976–). Albert Helman var også en betydelig poet. Mange av landets forfattere er bosatt i Nederland.

Surinam har en indo-karibisk musikktradisjon og er kjent for kaseko, en fusjon av folkemusikk fra Europa, Afrika og Nord- og Sør-Amerika.

Pim de la Parra (1940–) er en kjent surinamsk-nederlandsk filmprodusent og -regissør.

Mange tidligere og nåværende nederlandske fotballspillere som Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Aron Winter (1967–), Edgar Davids (1973–) og Clarence Seedorf er av surinamsk herkomst.

Surinam og Norge

Den norske ambassaden i Brasilia er sideakkreditert til Surinam. I 2021 bodde det 40 innvandrere fra Surinam i Norge, samt rundt ti barn med innvandrerforeldre fra Surinam.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Eirik Forsmo

Hei! Eksisterer fortsatt valutaen "Gulden" i landet, eller er det byttet ut med surinamske dollar?

skrev Georg Kjøll

Hei Eirik. Valutaen ble byttet ut med surinamske dollar allerede i 2004, så litt rart at ingen her har oppdaget det før! Men takk for at du sier fra, jeg har nå oppdatert landinformasjonen, med nytt statsoverhode, valuta og befolkningsinformasjon. Med vennlig hilsen, Georg Kjøll

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg