Faktaboks

Sylan
Sylane; Sylene; sørsamisk Bealjehk
Etymologi

Ordet syl blir ofte brukt om spisse fjelltopper

Sylmassivet med Nedalshytta nede til venstre på bildet
Sylsjøen til venstre, Nesjøen og Nedalshytta til høyre. Teltet står her: 62°59'2" N 12°13'56" E
Sylmassivet. Bildet er tatt på cirka 1000 meters høyde her: 63°2'4" N 12°7'59" E

Sylan er et fjellområde på grensen mellom Norge og Sverige, mellom dalførene Selbu/Tydal og Stjørdalen/Meråker i Trøndelag.

Området kan avgrenses både naturgeografisk til selve fjellpartiet Syl-fjellene, og kulturgeografisk som Sylan-området, et fjell- og skogsområde som er tilrettelagt for fotturisme i regi av Trondhjems turistforening og flere.

To sørsamiske reinbeitedistrikt har deler av sine områder i Sylan: Saanti sijte (Essand reinbeitedistrikt) i sør, og Gaske-laanten sijte (Færen reinbeitedistrikt) i nord.

Syl-fjellene

Syl-fjellene ligger i Tydal kommune i Trøndelag og Jämtlands län i Sverige. I Sylan, som består av harde, overskjøvne bergarter av kaledonsk opprinnelse (som amfibolitt, kvartsitt), når Kjølen opp i imponerende høyder.

Høyeste topp er Storsylen (1762 meter over havet), som ligger på grensen mellom Norge og Sverige. På den samme ryggen ligger også Storsola (1702 meter over havet) og Litjsylen (1606 meter over havet). Rundt omkring strekker seg et vidt høyfjellsplatå der grunnfjell dominerer.

Sylan landskapsvernområde ble opprettet i 2008. Det ligger øst for Esandsjøen/Nesjøen og omfatter myr- og fjellområdene inn til svenskegrensa. Et område ble i 1917 fredet som Den botaniske nasjonalpark ved Sylene. Dette vernet ble opphevet ved vassdragsreguleringen rundt 1970.

Sylan-området

På norsk side går Sylan over i de lavere Tydalsfjellene og Skarvan i vest. Skarvan og Roltdalen nasjonalpark ble etablert i 2004 og ligger i de fire kommunene Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal.

Innenfor og rundt nasjonalparken finnes et fint turområde med turisthytter og varderuter på begge sider av grensen. Trondhjems turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening og Svenska Turistföreningen driver til sammen om lag 30 hytter i Sylan, omtrent likt fordelt mellom norsk og svensk side. På norsk side ligger blant annet Storerikvollen, Nedalshytta, Ramsjøhytta og Schulzhytta.

Området har merkede ruter både sommer og vinter, hvorav 820 kilometer med permanent vintermerkede ruter, 370 kilometer på norsk side og 450 kilometer på svensk side. Sjøer og elver er til dels fiskerike, men omfattende reguleringer har påvirket fisket. Det meste av området ligger i Selbu og Tydal kommuner, men også i Meråker og Stjørdal.

Trondhjems turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening har etablert en «Norge-på-tvers»-rute som går fra Trondheimsfjorden ved Stjørdal gjennom Sylan til svenskegrensen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sylan: stille i storslåtte grensefjell. Den norske turistforenings årbok 2009
  • Nyås, Arne med flere (2009). Forollhogna, Skarvan og Roltdalen - i serien Norges nasjonalparker. Gyldendal.
  • Brox, Karl Henrik og Hanneberg, Peter (1988): Sylene: norsk-svensk fjellområde, (ebok fra bokhylla.no)
  • Nordhagen, Rolf. «Den botaniske nasjonalpark ved Sylene». Turistforeningens årbok 1930. Les artikkelen her

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg