Albatross

Albatrosser. Tristanalbatross, Thalassarche chlororhynchos. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Albatrosser. Svartbrynalbatross

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Albatrosser er en familie av fugler i ordenen stormfugler. De er store fugler med neseborene i korte, helt atskilte tuber.

Faktaboks

Uttale
ˈalbatrosser
Vitenskapelig navn
Diomedeidae

Vingene er usedvanlig lange og smale; vingespennet ligger mellom to meter og nesten fire, som er størst i verden. Albatrossene er glimrende flygere som seiler lange strekninger mellom hver gang de gjør et slag med vingene, særlig i sterk vind.

Utbredelse

Av de 14 artene i familien forekommer ti i Sørishavet og tilgrensende havområder (mest sør for 30° sørlig bredde), tre i det nordlige Stillehavet og en ved Galapagos.

Levesett

Albatrossene hekker i alminnelighet i store kolonier på avsidesliggende øyer, men holder seg pelagisk utenom hekkeperioden. De lever hovedsakelig av blekksprut som de tar fra havoverflaten. Kjønnsmodne blir de først i en alder av 8–12 år; de største artene hekker bare hvert annet år. De legger da ett egg.

Arter

Størst og best kjent er vandrealbatrossen, Diomedea exulans. Gråhodealbatross, Thalassarche chrysostoma, svartbrynalbatross, Thalassarche melanophris, og tristanalbatross, Thalassarche chlororhynchos, er registrert i norske farvann.

Ordet

Ordet albatross skal være kommet gjennom spansk og engelsk fra arabisk alkadus, 'spannet', om strupesekken til en helt annen fugl, pelikanen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

albatrosser
Diomedeidae
Artsdatabanken-ID
3966
GBIF-ID
5238

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg