Jordens indre oppbygging
Jordens indre inndeling. Astenosfæren er den cirka 500 km tykke delen under litosfæren. Den har en relativt fast nedre grense på 660 km.
Jordens indre oppbygging
Lisens: CC BY SA 3.0

Astenosfæren er den myke delen av jordens mantel. Den befinner seg under litosfæreplatene, typisk fra 100–200 kilometers dybde (litosfærens nedre grense) og ned til en dybde på 660 km.

Faktaboks

Uttale
astˈenosfæren
Etymologi
av gresk ‘svak’ og ‘kule’

Grenser

Den øvre grensen mot den overliggende litosfæren varierer sterkt, fra 0 km under midthavsryggene og ned til 250 km under deler av kontinentene. Grensen er først og fremst styrt av temperatur, slik at den er dypest under de «kalde» kontinentene.

Den nedre grensen er mer konstant på rundt 660 km, hvor astenosfæren går over til en tettere mineralstruktur. Egentlig er den nedre grensen en overgangssone forbundet med flere slike endringer i mineralstruktur, fra en dybde på mellom 410 til 660 km, der mesosfæren starter.

Sammensetning

Astenosfæren er av samme ultramafiske sammensetning som den overliggende litosfæriske mantelen, men har mange ganger lavere viskositet. Det betyr at den er myk og flyter, uten at den er smeltet. Mykheten kommer av den høye temparaturen (mer enn 1300 °C).

Astenosfæren er viktig for platebevegelsene. De stive overliggende platene kan gli på dette myke astenosfærelaget uten stor motstand (friksjon). Spesielt den øverste delen av astenosfæren har lav viskositet. Uten astenosfæren, ville Jorden ikke hatt platetektonikk.

Den høye temperaturen gjør også at smelte oppstår lokalt. Det skjer først og fremst der nedre og varmere del av astenosfæren stiger opp not litosfæren, for eksempel under midthavsryggene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg