I hekketiden er det stor variasjon i fjærdrakten til brushane hannene. De utvikler da en fargerik halskrage og to nakketopper hvor fargene består av kombinasjoner av svarte, rødbrune, oransje eller hvite fjær. I tillegg får den fjærløse ansiktshuden vortelignende utvekster.

Brushane er en fugleart i snipefamilien. Hannen er på størrelse med vipe, rundt 30 cm lang, mens hunnen er atskillig mindre. Hunnene er brunspraglet over det hele med hvit buk. Hannene har i vårperioden en rekke farger i forbindelse med en stor fjærkrave som kan bruses opp rundt halsen. Denne kraven og hodefargene varierer ofte betydelig fra individ til individ, men fargene kan deles i to hovedfarger – mørk og lys. Resten av året minner hannene om hunnene i drakten.

Faktaboks

Også kjent som
Calidris pugnax
Vitenskapelig navn
Calidris pugnax
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar

Lek

Brushanene ankommer hekkeområdene i Norge i mai. De samles da på tradisjonelle spillplasser hvor de gjennomfører sin særegne leikaktivitet.

I mai/juni utfører hannene en eiendommelig, stum danselek på bestemte, små lekeplasser i myrlendte omgivelser, også etter at hunnene har lagt seg på eggene.

Individer med mørk halskrage ser ut til å ha best reproduksjonssuksess. Arten er polygam – en hann parer seg med flere hunner (polygyni).

Utbredelse

Brushane hekker i Nord-Europa og hele Sibir. I Norge forekommer den vanligst i de nordlige landsdeler og i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge. Den hekker også på enkelte lokaliteter i kyststrøk på Sørvestlandet.

Formering

Brushane har tilhold i våtmarksområder (myrer og strandenger) og plasserer reiret på bakken godt skjult i vegetasjonen. Den legger fire egg, som er blekgrønne med små mørkebrune flekker og streker, og klekkes etter 20–23 dager. Hunnen ruger og passer ungene.

Vandringer

Brushanen er en trekkfugl som overvintrer i Afrika sør for Sahara. Hannene forlater Norge like etter spillperioden, fra slutten av juni, mens hunnene og ungfuglene først trekker ut av landet i august–september. Den norske bestanden er anslått til rundt 15 000 hekkende hunner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

brushane
Calidris pugnax
Tidligere vitenskapelig navn
Philomachus pugnax
Artsdatabanken-ID
156989
GBIF-ID
8250742

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg