Bålbrenning
Bålbrenning
Lisens: CC BY SA 3.0

Bålbrenning er det å brenne bål i forbindelse med høytider eller feiringer. I Norge er bålbrenning en vanlig del av sankthansfeiringen (jonsok). Enkelte steder er det også bålbrenning ved olsok.

Faktaboks

Uttale
bˈålbrenning
Også kjent som

brising, eld

I eldre tid ble bålbrenning også brukt ved de store høytidene som jul, påske og pinse, og dessuten syftesok (St. Svithuns vaka, 2. juli). Den eldste bålbrenningsskikken skriver seg trolig fra sankthans- og julefeiringen.

Tanken med bålbrenning var trolig at ilden skulle verne mot onde makter. Derfor ble bålene oftest tent på lett synlige steder. Men bålet hadde og har også en sosial funksjon. Folk samlet seg gjerne omkring bålet med mat og drikke. I våre dager er det ofte foreninger og organisasjoner som arrangerer bålfest.

Bålbrenning er kjent også fra andre land, men tidspunktet kan variere. I Sverige brenner man bål natt til 1. mai, valborgsmesseaften, og det samme finnes flere steder i Danmark. Her skjer det en overgang til midtsommerbål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg