Et delefilter er en elektronisk krets som skiller forskjellige frekvensområder i et elektrisk signal (i denne sammenhengen vanligvis et lydsignal) fra hverandre.

De fleste delefiltre er passive, det vil si at de kun inneholder passive elektroniske komponenter som motstander, kondensatorer og spoler og ikke trenger strømforsyning. Passive delefiltre finnes for eksempel i høyttalere hvor det kan være to eller flere høyttalerelementer (for eksempel bass (woofer), mellomtone og diskant (tweeter) spesielt laget for å gjengi et begrenset frekvensområde. Her splitter delefilteret lydsignalet slik at de riktige frekvensene kommer frem til hvert av høyttalerelementene.

Delefiltre grupperes gjerne etter stigningen på frekvenskurvene i delefrekvensene (i dB/oktav) og omtales gjerne som 1.-, 2.- eller 3.-ordens delefiltre, for eksempel 6 dB/oktav (1.-ordens), 12 dB/oktav (2.-ordens). Høyere stigning krever mer kompliserte og kostbare delefiltre.

Det finnes også aktive delefiltre der frekvensdelingen skjer elektronisk med aktive komponenter på småsignalnivå. Slike delefiltre gir mye bedre kontroll over delefrekvensene, kurvestigninger og så videre, og er alltid plassert mellom forforsterker og effektforsterker. Dette betyr at man må ha én effektforsterker for hvert høyttalerelement (eller gruppe av elementer), noe som gir kostbare lydanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg