Dompap
Dompap hunn (Pyrrhula pyrrhula)
Dompap
Lisens: CC BY SA 3.0
Dompap. Hannen med sterkt rød underside og kinn, mens hunnen er grå med rødt anstrøk.

Dompap

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dompap er en fugleart i finkefamilien. Hannen er rød, mens hunnen er grå. Dompapen forbindes ofte med jul og vinter. Navnet kommer av at utseendet minner om de røde draktene middelalderens domherrer (tysk Dompfaff, se artikkelen kannik) brukte.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: Common Bullfinch
Vitenskapelig navn
Pyrrhula pyrrhula
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dompapen er 15–17 centimeter lang, har kort, tykt nebb, svart hale, hodehette og strupeflekk, grå rygg med hvit overgump og hvitt bånd over svarte vinger. Hannen har sterkt rød underside og kinn, mens hunnen er grå. De samme fargene hele året. Dompapen har sin sjarmerende og vemodige fløytelåt «djuu», mens sangen er svært lavmælt og består av knirkende og gnissende låter blandet med myke, fløytende toner.

Næring

Den lever av insekter, frø og knopper. På Vestlandet har det vært skuddpremie på dompapen fordi den kan ta blomsterknopper på frukttrær. Vinterstid oppsøker den gjerne fôringsplasser hvor den forsyner seg av solsikkefrø.

Formering

Reiret bygges gjerne i en tett gran. 4–6 blågrønne egg med svarte prikker ruges i to uker. Ungene flyr etter 18 dager. Hunnen bygger reiret alene, ruger alene, men får hjelp av hannen til å mate ungene.

Utbredelse og bestand

Dompapen forekommer fra De britiske øyer i vest, gjennom store deler av Europa og i et bredt belte gjennom Russland og Sibir. I Norge hekker den i barskog nord til Lofoten, men kan også finnes i bjørkeskog og har en mer spredt opptreden i Troms og Finnmark. Bestanden teller mellom 100 000 og 200 000 par.

Trekk

Dompap.
Noen av de nordligst hekkende fuglene kan trekke til Sør-Norge og eventuelt videre nedover i Europa.
Dompap.
Dompap.

Noen av de nordligst hekkende fuglene kan trekke til Sør-Norge og eventuelt videre nedover i Europa.

Dompap.

Dompapen er en standfugl som i vintertiden streifer mye omkring i små flokker. Noen av de nordligst hekkende fuglene kan trekke til Sør-Norge og eventuelt videre nedover i Europa.

Høsten 2004 var spesiell. Fra hele Skandinavia og Storbritannia kom det meldinger om dompaper som i stedet for den myke fløytingen, hadde en hardere og nasal låt, nesten som en leketøystrompet. Tusener av dompaper trakk over Finland i en sørvestlig retning over Sør-Sverige og Norge til England og Skottland. I Norge ble det registrert store flokker på Utsira i Rogaland; rundt 500 dompaper 15. oktober. Denne høsten ble det ringmerket 463 dompaper på Utsira, mot en tidligere topp på 24. Trolig kom disse dompapene fra Sibir vest for Ural.

Lisens: CC BY 2.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne linker

Faktaboks

dompap
Pyrrhula pyrrhula
Tidligere vitenskapelig navn
Pyrrhula pyrrhula pyrrhula
Artsdatabanken-ID
4263
GBIF-ID
2494543

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg