Egg
Speilegg i stekepanne.
Egg
Av /SCANPIX.

Eggehvite er et beskyttende og næringsrikt lag rundt egget hos skilpadder, krokodiller, fugler og eggleggende pattedyr. Eggehvite består av en vandig oppløsning av albumin og andre proteiner. Det beskyttende laget legger seg rundt egget under passasjen gjennom øvre avsnitt av egglederen.

Eggehviten er viktig for å motvirke uttørking hos dyr som legger eggene sine på land. Den tyktflytende delen av eggehviten er iblandet slimstoffer (proteoglycaner, mucin) samt lysozym, et bakteriehemmende virkemiddel til beskyttelse av embryo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg