Føderalisme er en politisk ideologisk retning som sier at en stat bør være organisert som en føderasjon, føderalstat eller forbundsstat. Ideen er at de selvstendige enhetene som inngår i staten beholder mer av sin selvbestemmelse enn de ville gjort om de var underlagt en enhetsstat.

Faktaboks

Uttale
føderalˈisme
Etymologi
fra latin foedus, ‘forbund, avtale’

Retningen har særlig spilt en rolle i land eller områder hvor delene av området har vært løst sammensluttet, som i en konføderasjon, hvor statene ikke har oppgitt noe av sin selvstendighet.

Føderalismen har tidligere spilt en rolle i amerikansk politikk og har i nyere tid vært av en viss betydning i Vest-Europa. Føderalister har gått inn for en tettere integrasjon av Den europeiske union, som er en typisk konføderasjon.

I en enhetsstat ville føderalisme innebære krav om løsere integrasjon, men de som har ønsket en slik utvikling, som i Belgia, Spania og til dels Italia, har vanligvis ikke kalt seg føderalister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg