Forglemmegei. Skogforglemmegei.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Forglemmegei er ei stor planteslekt av urter i rubladfamilien. Slekta har meget karakteristiske blomster med sammenvokste, himmelblå kroner der de fem kronflikene har en tydelig gul ring ved basis rundt åpningen til det korte kronrøret. Det finnes om lag 100 arter av forglemmegei i verden og åtte av disse regnes som opprinnelige i Norge. Den nærtstående slekta piggfrø har blomster som er svært like forglemmegei, men fruktene er annerledes.

Faktaboks

Etymologi
Fra gresk mys, mus, og us, øre; musøre fordi bladene sies å ligne slike.
Også kjent som
kalles også minneblom og mariauge
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Forglemmegei er ganske små urter med spredtstilte, hele blad og blomsterstander bestående av ensidige kvaster som ofte kommer to og to. Blomstene har sammenvokst krone med et kronrør som er om lag like langt som det korte begeret. De fem kronflikene danner en skål som er nesten flat. Krona er som oftest himmelblå, men kan av og til være hvit eller rosa. Ved åpninga til kronrøret sitter det fem små, gule skjell som danner en klar kontrast til det lyseblå og trolig er en effektiv veiviser for pollinatorer.

Forglemmegeiblomstene har nektar og besøkes av mange ulike typer insekter, blant annet fluer, sommerfugler og bier. Begeret er sammenvokst, men kan være delt om lag halvveis ned i de fem flikene. Hårene på begeret kan være rette eller krokbøyd og bidra til spredning av fruktene hos de artene der smånøttene ikke løsner fra begeret og spredning skjer ved at beger med frø festes til dyr.

Utbredelse og arter

Fjellforglemmegei
Fjellforglemmegei er ganske vanlig i næringsrik fjellskog i store deler av landet. Tingsva, Oppdal.
Fjellforglemmegei
Lisens: CC BY NC SA 3.0

De om lag 100 artene i slekta finnes i hovedsak i vestlige Eurasia og New Zealand, men også i Nord-Amerika og Sørøst-Asia finnes det opprinnelige arter. På grunn av utstrakt bruk av flere arter som prydplanter, finnes nå flere arter vidt utbredt i store deler av verdens tempererte områder.

I Norge regner man åtte arter som opprinnelige og i tillegg finnes tre som er innført og som i ulik grad sprer seg i naturen.

Arter i Norge

art systematisk utbredelse
engforglemmegei M. scorpioides Vanlig i fuktige områder på Østlandet og i kyst- og fjordstrøk nord til Troms, nordpå oftest forvilla.
lundforglemmegei M. nemorosa Noen få spredte funn som Kvam, Voss, Trondheim og Sør-Varanger, men trolig oversett
sumpforglemmegei M. laxa Vannkanter og tangvoller. Nokså vanlig i kyst- og dalstrøk til Nordland; Sør-Varanger. To underarter, dikeforglemmegei og bueforglemmegei.
alpeforglemmegei M. alpestre Innført. Eng og skogkanter. Få funn i Sørøst-Norge og kyst-/fjordstrøk til Sogn.
fjellforglemmegei M. decumbens Næringsrik eng og skog. Vanlig i fjellskog i hele landet.
skogforglemmegei M. sylvatica Innført (PH). Rik skogkant, eng, skog. Mange steder i lavlandet og dalfører til Troms.
åkerforglemmegei M. arvensis Tørrbakker, berg, havstrand, åker. Vanlig i lavland og mer spredd i fjelldaler.
bakkeforglemmegei M. ramosissima Tørrbakker. Nokså vanlig til spredd i lavlandet i Sør-Norge til Snåsa.
dvergforglemmegei M. stricta Tørrbakker. Nokså vanlig til spredd i kyst- og dalstrøk i Sør-Norge til Steinkjer.
perleforglemmegei M. discolor Tørrbakker. Spredd i kyststrøk i sørlige Sør-Norge.
gjerdeforglemmegei M. sparsiflora Innført. Noen få funn i Oslo.

Navn og kulturhistorie

Forglemmegei er en oversettelse av det tyske navnet på slekta og har trolig sammenheng med at blomsterkronene lett faller av. De få registrerte lokalnavnene henspiller på blomstenes opplevde likhet med øyne; for eksempel kattaue, mariauga.

Øye-motivet har inspirert navn mange steder utenfor Norge og dette har også gitt opphav til bruk av forglemmegei til øyesykdommer (signaturlæren).

Det vitenskapelige navnet, Myosotis, ble satt av Linné fra et gammelt navn brukt av Dioskorides og Plinius den eldre, men ikke nødvendigvis på forglemmegei.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

forglemmegei
Myosotis
Artsdatabanken-ID
101019
GBIF-ID
2925668

Kommentarer (2)

skrev Laila Albertsen

På Wikipedia står det at det er ni slag av forglemmegei blomsten som er i Norge.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Laila. Takk for oppmerksomt forslag. Beklager sent svar. I følge Artsdatabanken er det observert 11 arter fra forglemmegeislekta i Norge. Så vi beholder det tallet inntil vi ser dokumentasjon på noe annet. http://www.artsportalen.artsdatabanken.no/#/Myosotis/101019

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg