Gapestokk

Gapestokk ved Nesland kirke i Vinje.

Av /NTB Scanpix ※.

En gapestokk er et tidligere strafferedskap, vanligvis utformet som en pæl med en jernbøyle som forbryterens hals ble lenket fast i, slik at vedkommende ble stilt ut til spott og spe for dem som gikk forbi. Den stod som oftest på torget eller ved kirken. Straffen kaltes også «halsjern» eller «å lenkes til pælen».

Gapestokken ble i tidligere tid brukt som vanærende straff for en del lovovertredelser, blant annet for den som fremturet i å sverge og banne tross advarsel (Christian 5s Norske Lov av 1687, 6-2-21), for ungdom som forstyrret gudstjenesten (6-3-10) og for forskjellig slags gateuorden, og ble på 1700-tallet brukt for å fremtvinge betaling av mindre bøter (for eksempel leiermålsbøter) til fogden.

Siste gang gapestokk ble benyttet i Norge var i Moss 11. oktober 1840. Endelig avskaffet i Norge ble straffen først ved lov av 17. mai 1848.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg