Gravand, hann.
Hos gravand er fjærdrakten lik hos hann og hunn, men hannen har en tydelig knøl over nebbet.
Gravand, hann.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gravand er en fugleart i andefamilien. Kroppen er på størrelse med en ærfugl, men med den lange halsen ligner gravanda mer på ei lita gås. Den vakre og fargesterke fjærdrakten er trolig bakgrunnen for at gravanda mange steder blir omtalt som fagergås.

Faktaboks

Også kjent som
, fagergås
Vitenskapelig navn
Tadorna tadorna
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Gravandas hvite fjærdrakt med et bredt brunoransje bånd rundt brystet og svarte skuldre gjør den svært karakteristisk. Hodet og øvre del av halsen er mørk grønn. Fjærdrakten er tilnærmet lik hos hunn og hann, men hannen har en stor knøl over det røde nebbet. Beina er svakt rosa.

Gravanda flyr med rolige vingeslag. Den trekker vanligvis i små flokker som flyr på linje lavt over vannoverflaten. Sett fra undersida er de lyse vingene med svarte vingespisser og svart bord på bakvingen gode kjennetegn.

Lyd

Det er stor forskjell på hann og hunn. Mens hunnen har grove, nasale kneggende lyder (omtalt som «gagagagaga») har hannen fine fløyte- eller plystrelyder.

Utbredelse

Tadorna tadorna

Gravand filtrerer føden ut fra mudder i grunntvannsområder. Snegler, muslinger og krepsdyr er de viktigste byttedyrene .

Gravanda hekker langs kysten i store deler av det nordvestlige Europa. Den finnes også spredt ved Middelhavet og i deler av Sentral-Asia, Kina, Iran og Afghanistan. I Norge hekker den langs hele kysten nordover til Varangerhalvøya i Finnmark.

Siden 1980- og 90-årene har gravanda hatt en svært positiv bestandsutvikling i Europa. Dette er nok også forklaringen på at den norske hekkebestanden har økt betydelig. Den har mange steder etablert seg på på nye lokaliteter innover i fjorder, ved kystnære ferskvann og på mange nye lokaliteter i Nord-Norge.

Den norske hekkebestanden er anslått til fra 2000 til 5000 par.

Næring

Gravanda er en næringsspesialist som filtrerer føden ut fra mudder i gruntvannsområder. Føden domineres av virvelløse dyr som snegler, muslinger og krepsdyr, men vegetabilsk kost som alger, frø og korn inngår også.

Formering

Gravandunger
Ungekullet passes godt på av begge foreldrene de første ukene. Ungene er flygedyktige etter åtte uker.
Gravandunger
Av /Shutterstock.

Reiret plasseres på bakken under en busk eller en stein, men av og til også under bygninger. Mest vanlig er det kanskje at den graver ut en lang tunnel, hvor reiret plasseres i enden. Dette er forklaringen på navnet gravand.

I likhet med mange andre andefugler legger gravanda store kull, gjerne 10 til 14 egg. I enkelte tilfeller er det også kjent at flere hunner legger egg i samme reir. Eggene legges vanligvis tidlig i mai og ruges av hunnen i 28–30 døgn. Ungene forlater reiret i løpet av et døgn og blir deretter godt passet på av begge foreldrene de første ukene. Ungene er flygedyktige etter cirka åtte uker.

Trekk

Tadorna tadorna

I flukt kjennes gravanda på lyse vinger med svart bord bak og svarte vingespisser

Voksne gravender forlater ungene før de er flygedyktige. Allerede seint på sommeren flyr de til et felles myteområde for europeiske gravender i Vadehavet. I løpet av førjulsvinteren trekker gravender som hekker i Norge, videre inn mot kysten av Tyskland eller til Frankrike for overvintring. Ungfuglene blir i Norge et godt stykke utover høsten før også de drar til de samme overvintringsområdene.

I områder med gunstig vinterklima som på Sørvestlandet og i Oslofjordområdet overvintrer et mindre antall gravender årvisst.

Gravanda er en av de første trekkfuglene som kommer tilbake fra vinterkvarter. Allerede i februar–mars er de å finne mange steder langs kysten av Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gravand
Tadorna tadorna
Artsdatabanken-ID
3536
GBIF-ID
2498009

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg