Herdeplast er en plast som ikke kan smeltes, men som har fått sin endelige form ved fremstillingen. Dette til forskjell fra termoplast, som kan formes på nytt ved smelting. Forskjellen skyldes at i en herdeplast henger alle polymerkjedene sammen i et nettverk, mens termoplast består av kjeder som ikke henger sammen.

En termoplast kan omdannes til en herdeplast ved at det dannes kryssbindinger mellom polymerkjedene. Et eksempel på en slik prosess er vulkanisering av gummi. Her er det svovel som aktiverer dobbeltbindinger i kjedene og knytter dem sammen. Jo flere kryssbindinger som dannes, jo stivere blir plasten.

De bindingene som dannes ved vulkanisering, vil holde plasten sammen i den energimessig mest gunstige formen. Hvis en gjenstand av herdeplast blir deformert, vil den kunne finne tilbake til sin opprinnelige form ved hjelp av oppvarming.

Navnet herdeplast viser til at det er en plast som er herdet, altså gjort hard, men en herdeplast behøver likevel ikke være hard. Vanlig gummi er normalt herdeplast, og elastisiteten i for eksempel en gummiball skyldes nettopp kryssbindingene, som vil prøve å bringe ballen tilbake til sin opprinnelige form når den har blitt deformert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg