Heuristikk er en enkel fremgangsmåte eller strategi som en problemløser kan ta i bruk for å øke sjansen til å løse en oppgave. Fremgangsmåten kan ha praktisk verdi uten å kunne begrunnes som prinsipielt gyldig, gjerne i form av en regel som viser seg å gi praktiske resultater uten at man vet om det skyldes tilfeldigheter eller noe annet. Eksempler er å se etter analogier, arbeide baklengs eller tenke i middel-mål-relasjoner.

Faktaboks

Uttale
heuristˈikk
Etymologi
av gresk ‘finne’
Også kjent som
tommelfingerregel

Beslutninger og bedømmelser i dagliglivet baserer seg for en stor grad på heuristikker, som for eksempel det å velge det kjente fremfor det ukjente, eller å foreta sammenligninger med en «forankrings-verdi». Slike bedømmelser er effektive, men garanterer ikke riktig resultat og kan dermed føre til utfall som har systematiske skjevheter, bias.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Geir Deem

Hei! Her hadde det vært interessant å lese noe mer om heuristikk i beslutningstakning, særlig satt opp mot andre former for problemløsning, som algoritmer.Tenker særlig arbeidene til Daniel Kahnemann, Gerd Gigerenzer og Peter M. Todd er relevante for å si noe om f.eks. mentale modeller her. Med vennlig hilsen Geir

svarte Frode Svartdal

Ok, gir denne et løft! Mvh Frode

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg