Hvalhai i Georgia Aquarium.
Lisens: CC BY SA 2.0

Hvalhaien er verdens største fisk. Den er sjelden, men finnes i varme farvann over hele kloden og kan vandre over store områder. Hvalhaien lever hovedsakelig av plankton og småfisk. Den føder levende unger.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhincodon typus
Beskrevet av
Andrew Smith, 1828
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Hvalhaien tilhører klassen haier og skater, og er den eneste arten i hvalhaifamilien (Rhincodontidae). Se mer om systematikk nedenfor.

Bygning

Hvalhaien er verdens største fisk, men det er betydelig uenighet i litteraturen om hvor stor den egentlig kan bli. Den største hvalhaien som er fanget og målt, var 20 meter lang og veide 34 tonn. Men stort sett er det svært få presise målinger som er foretatt – til det er fisken for stor. De fleste mål som er oppgitt er derfor basert på mer eller mindre gode estimater (øyemål). Det er heller ingen data som forteller oss hvor fort hvalhaien vokser eller hvor lenge den kan leve.

Hvalhaien har et bredt og flatt hode, med en stor og frontstilt munn. Tennene er små, mens gjellene er dekket av et filtreringsapparat tilsvarende bardehvalenes barder. Kroppen er dekket av lyse flekker samt en rekke både horisontale og vertikale lyse striper mot en mørk bakgrunn.

Levevis

Hvalhai som spiser. Arten lever trolig hovedsakelig av plankton og småfisk som siles (filtreres) ut fra sjøvannet.
/iStock.

Hvalhaien lever trolig hovedsakelig av plankton og småfisk som siles (filtreres) ut fra sjøvannet. Filterapparatet til hvalhaien er bygd på en måte som tillater at vann kan suges aktivt inn i munnen. Dette er ulikt hos brugde, som må svømme aktivt for å få vannet inn i munnen. Den mer aktive måten å filtrere på gjør at hvalhaien kan spise aktive organismer som stimende fisk. Det er blant annet dokumentert at hvalhaien spiser fiskearten australsk ansjos (Engraulis australis). Det er imidlertid fortsatt lite konkret kunnskap om hva hvalhaien spiser, og hvordan den søker opp og finner maten.

Hvalhaien har indre befruktning som all annen hai, og de føder et relativt stort antall unger. Det ble funnet opptil 300 egg og nyklekte hvalhaiunger i hunnens eggstokker. De største ungene var 58–64 centimeter lange og hadde brukt opp plommesekken. Det er også funnet hvalhaiunger med gjenværende plommesekk som målte 94 centimeter.

Det er ingen observasjoner av paringsatferd hos hvalhai som kan fortelle noe mer om hvordan paring og partnervalg foregår. Det er også uklart hvor lenge hunnen går drektig.

Utbredelse

Hvalhaien er å finne i de fleste varme farvann over hele Jorden, vanligst i kystområder. Hvalhaien ser imidlertid ut til å være en sjelden art. Pågående studier har vist av hvalhaien kan vandre over svært lange avstander; ett eksempel var et individ som vandret mer enn 13 000 kilometer i løpet av 37 måneder. Det pågår for tiden flere studier der det festes sendere til ryggfinnen. Disse senderne registrerer posisjon og sender informasjon via satellitt når hvalhaien svømmer i overflata. Spredte observasjoner antyder at hvalhaien foretar rettede vandringer, og vender tilbake til faste områder for å spise og kanskje også for å føde ungene sine. Hvalhaien er imidlertid en vanskelig art å studere; den er stor, beveger seg over svært store områder, er fåtallig, og lar seg vanskelig observere.

Forvaltning

Hvalhaien beskattes i liten grad. Tidligere foregikk det begrenset fiske i Asia, samt at hvalhai ble tatt som bifangst. I tillegg blir en del hvalhai påkjørt av båter; årsaken er at hvalhaien ofte svømmer helt i overflaten og gjerne også relativt nært land. Det foregår for tiden ikke noe rettet fiske etter hvalhai, og det er flere internasjonale initiativ for å verne arten. Flere steder har turistnæringen startet hvalhaisafari og lignende aktiviteter; dette vil gi insentiver til å sikre bestandene lokalt.

På den internasjonale rødlisten for arter er hvalhaien klassifisert som truet. Den siste vurderingen er fra 2016. The Green Status assessment fra Verdens naturvernunion (IUCN) angir at hvalhaien er sterk redusert i antall, men også at det er godt håp om at bestanden kan komme seg. Dette avhenger av at alle foreslåtte forvaltningstiltak gjennomføres.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Underrekke Virveldyr Vertebrata
Klasse Haier og skater Elasmobranchii
Orden Orectolobiformes
Familie Hvalhaifamilien Rhincodontidae
Art Hvalhai Rhincodon typus

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

hvalhai
Rhincodon typus
GBIF-ID
2417522

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg