Høyreradikalisme er en samlebetegnelse på de ideologiene og tenkemåtene som preger partier og bevegelser til høyre for den parlamentariske konservatismen. Høyreradikale partier og bevegelser kan være høyreekstreme, eller de kan ha ekstreme grupperinger og fløyer internt, men slike partier kan også ta tydelig avstand fra ekstremisme og bruk av vold i politisk øyemed. Flere høyreradikale bevegelser og partier kan også støtte seg på en populistisk kommunikasjonsform, og kan oppfattes som en del av en høyrepopulistisk partifamilie.

Fellestrekk for mange høyreradikale partier er skepsis til det liberale demokratiet og en sterk understreking av nasjonalisme og nasjonal identitet, og dermed i Europa ofte sterk motstand mot Den europeiske union. Andre fellestrekk er tradisjonalisme og støtte til antatt tradisjonelle elementer i samfunnet som bønder, lavere funksjonærer og selvstendig næringsdrivende i små bedrifter.

Historisk har høyreradikale bevegelser ofte vært antisemittiske. I nyere tid har imidlertid antisemittismen blitt mindre relevant for mange høyreradikale partier, og de har i stedet blitt preget av allmenn innvandringsmotstand, særlig motstand mot innvandring fra afrikanske og asiatiske land, eller sterk motstand mot islam og innvandring fra land med muslimsk flertall.

Fremtredende eksempler på høyreradikale partier er Rassemblement National i Frankrike og Alternative für Deutschland i Tyskland. Det norske Fremskrittspartiet har i en del eldre, statsvitenskapelig forskningslitteratur blitt forstått som et høyreradikalt parti, men blir i nyere litteratur helst oppfattet som et ikke-radikalt høyrepopulistisk parti eller som et borgerlig protestparti uten særlig mange eller sterke høyreradikale trekk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg