Jernspurv

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jernspurv

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jernspurv er en fugleart i familien jernspurver. Den er vanlig forekommende over store deler av Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Engelsk: Dunnock
Vitenskapelig navn
Prunella modularis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Jernspurven er med sine 14,5 centimeter på størrelse med gråspurv, med de samme brunspettede rygg- og vingefargene, men undersiden er askegrå og nebbet tynt. Hann og hunn er svært like, og veier om lag 19–20 gram. Sangen er relativt høylytt og kan sammenlignes med at man skyver en trillebår med rustne hjul.

Næring

Hovedføden er insekter og edderkopper. Om vinteren spiser den gjerne også en del frø.

Formering

Gjøkegg og tre jernspurvegg
Gjøkegg og tre jernspurvegg. I museumssamlingen til Natural History Museum, Tring, England. Samlet inn i England
Gjøkegg og tre jernspurvegg
Jernspurv, egg

Jernspurv, egg, Aßling, Bayern, Tyskland. Fra eggsamlingen til W. Abelmann, Museum Wiesbaden

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Reiret bygges av hunnen i mai–juni, som regel 0,5–3,5 meter over bakken i en busk, hekk eller et lite tre. Reiret lages av kvister, røtter, gress og mose, og fôres med hår, ull og av og til fjær. De 3–6 eggene er ensfarget blågrønne. Eggene ruges av hunnen i 12–13 døgn, og ungene blir i reiret i 10–14 døgn. I Norge er det vanlig med kun ett ungekull, men lenger sør i Europa er det vanlig med to ungekull per sesong.

En omfattende studie fra Cambridge, England viste at 42 prosent av jernspurvene var monogame, det vil si par bestående av en hann og en hunn. Interessant nok var 4 prosent av parforholdene polygyne (én hann og to eller flere hunner), 30 prosent polyandre (én hunn og to eller flere hanner) og 24 prosent polygynandre (2–3 hanner med 2–3 hunner).

I deler av Storbritannia (England), Nederland og Belgia brukes jernspurven som vertsart for gjøken. At gjøken benytter jernspurven som vert for sine unger har vært kjent lenge, og ble blant annet beskrevet av William Shakespeare i skuespillet King Lear i 1605.

Utbredelse og bestand

Arten finnes over store deler av Europa, og inndeles gjerne i åtte underarter.

Jernspurven forekommer vanlig i skogsområder i hele Norge, men trolig litt mer fåtallig lengst mot nord. Arten kan påtreffes helt opp i bjørkebeltet og foretrekker skog med rik undervegetasjon, gjerne i tilknytning til kulturmark. Den kan også forekomme i hager og parker.

Den norske hekkebestanden antas å bestå av 180 000–400 000 par. Jernspurven er ikke klassifisert som truet i den norske rødlista (livskraftig, LC). Samme klassifisering har arten også på den internasjonale rødlista, selv om bestanden globalt vurderes som avtagende.

Trekk

Jernspurven overvintrer vanligvis i Sørvest-Europa, men kan også overvintre langs Norskekysten. De fleste individene forlater Norge i september/oktober og returnerer i april.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

jernspurv
Prunella modularis
Tidligere vitenskapelig navn
Prunella modularis modularis
Artsdatabanken-ID
4406
GBIF-ID
5231763

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg