Kaki er tomatlignende gule eller røde bær av Diospyros kaki, som er et østasiatisk frukttre i ibenholtfamilien.
Faktaboks
- Også kjent som
- kakiplomme, kakifrukt
- Årlig global produksjon
- 4,3 millioner tonn (2021)
De dyrkes mye i Japan, Kina, middelhavslandene, California og også i høyereliggende strøk i tropene, da de ikke tåler rent tropisk klima. Det finnes mange kulturformer, noen uten frø.
Fruktene høstes umodne mens de er gule og harde, og smaker da beskt på grunn av høyt innhold av garvesyre. Men garvesyrene forsvinner ved modning. De modner på noen dager i romtemperatur og blir tomatrøde og myke. Det saftige fruktkjøttet er nesten geléaktig og har søt, fyldig smak. Fruktene inneholder inntil 20 prosent sukker og er meget velsmakende, men lite holdbare i frisk tilstand. De blir ofte tørket.
Kaki markedsføres også under navnet persimon eller sharon. Sharon regnes som en egen sort kaki, siden de mangler garvesyrer og dermed kan spises umodne.
Per 100 gram spiselig vare inneholder kaki mye A-vitamin (215 µg), en del kalium (161 milligram) og noe C-vitamin (8 milligram per 100 gram). Vanninnholdet 80 prosent.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.