Koks. Tidligere mye brukt brensel i boliger, spesielt i byer. Gir en noe renere forbrenning enn kull og trevirke
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Koks er fast, tørt og porøst brensel som fås ved tørrdestillasjon (forkoksning) av steinkull. Koks består av 90–95 prosent karbon og 5–10 prosent ikke-brennbare mineralstoffer (aske). Varmeverdien ligger rundt 33,3 MJ per kilo.

Faktaboks

Etymologi
engelsk flertall cokes

Forkoksing innebærer en sterk oppvarming uten lufttilgang, som fører til at flyktige bestanddeler som gass, tjære og vann drives av.

Også produkter fra tørrdestillasjon av tre, torv eller destillasjonsrester av råolje med mer regnes som koks, og produktene kalles trekull, torvkoks, petrolkoks eller lignende etter råvaren. Kull med lav innkullingsgrad, som lignitt og brunkull, mangler evnen til å klebe seg sammen ved oppvarming («bakeevne»), og gir ved forkoksing gjerne et løst, småfallent produkt. Fast koks fremstilles av kokskull, det vil si kull med høy bakeevne, eller av blandinger der slike inngår. Bakeevnen avhenger av kullenes geologiske historie og må bestemmes eksperimentelt.

Høytemperaturkoks

Høytemperaturkoks forkokses ved 900–1100 °C og inneholder små mengder flyktige bestanddeler. Av høytemperaturkoks er sinders et viktig produkt; den er hard, relativt tung og reaksjonstreg.

Lavtemperaturkoks

Lavtemperaturkoks forkokses ved lavere temperaturer, vanligvis 500–700 °C, og inneholder større andel flyktige bestanddeler.

Anvendelse

Koks ble tidligere i stor utstrekning brukt som brensel til oppvarming i husholdningen, men ble i 1960-årene erstattet med oljefyring og elektrisk oppvarming. I industrien har koks stadig stor anvendelse som kombinert energibærer og prosessråvare, for eksempel som reduksjonsmiddel i stålproduksjon.

Fremstilling

Norsk Koksverk i Mo i Rana. Koksverket var i drift fra 1964 til 1989
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Fremstilling av koks foregår i koksverk. Som brensel brukes kullgass (koksgass) eller annen overskuddsgass fra andre prosesser, for eksempel masovnsgass (giktgass). Varmetilførselen til forkoksingskamrene kan skje ved direkte kontakt med varme forbrenningsgasser eller indirekte. Kokskullene, det vil si kull med stor bakeevne, oftest blandinger, fylles i de varme kamrene ovenfra. Under forkoksingen stiger temperaturen langsomt til 900–1100 °C, vann, gass, tjære, ammoniakk og andre flyktige bestanddeler drives av og ledes til kjøling og utvinning av destillasjonsprodukter som steinkulltjære og benzen. Etter 15–24 timer skyves koksen ut og avkjøles, vanligvis med vann.

Norsk Koksverk A/S i Mo i Rana, som i betydelig grad brukte kull fra Svalbard i sin produksjon, fremstilte frem til nedleggelsen i 1989 koks til den metallurgiske industrien. Koks var tidligere også et biprodukt ved alle gassverk, hvor det ble produsert lysgass (bygass) til belysning og oppvarming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg