Løpstikke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Løpstikke er en flerårig urt i skjermplantefamilien som kan brukes til å smaksette supper og kraft.

Faktaboks

Også kjent som
maggiurt, kjærlighetsurt
Vitenskapelig navn
Levisticum officinale
Beskrevet av
Wilhelm Daniel Joseph Koch
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Løpstikke kan bli opptil to meter høy og har en tykk, hul stengel. Bladene er store, tykke, blanke og dobbeltfinnede. Blomstene er svært små og gulgrønne. De sitter i flere småskjermer som sammen danner én stor skjerm. Fruktene er ovale, gulbrune og 5–7 millimeter lange.

Forekomst

Løpstikke kommer antakelig fra Sentral-Asia, mens den kom til Norge via Sør-Europa. I Norge opptrer den forvillet og kan dyrkes over hele landet.

Bruk

Planten har sterk sellerilukt og buljonglignende smak. Løpstikke brukes først og fremst til å smaksette supper og kraft. Men urten gjør seg også i grønnsaksretter, salater, til svin, kylling, får, egg og i kjøttgryter.

Bladene kan også brukes som garnityr. De smaker godt sammen med løk og hvitløk. Smaken er kraftig; ett blad alene gir stor smakseffekt. Bladene kan tørkes eller fryses. Urten bør derfor brukes med forsiktighet.

Frøene kan brukes til å smaksette brød, potetstappe og supper.

I tidligere tider ble rota av og til tørket og malt og benyttet som peppererstatning.

Historie

Løpstikke kom til Norge med munker i middelalderen, som dyrket den i klosterhagene. Dyrkingen har seinere spredt seg til gårder og hagebruk. Urten, som også kalles kjærlighetsurt, skal ifølge gammel folketro være et svært virksomt afrodisiakum. Bladene skulle også være virksomme på dyr, og kuer ble gjerne foret med bladene når man ønsket å sette kalv på dem. I tillegg var løpstikke kjent for å holde unna uønskede kryp og skadedyr.

Det er en gammel krydderplante og legeplante som fremdeles er i bruk og dyrkes i Mellom-Europa. Rotstokken brukes i medisinen, blant annet som vanndrivende middel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løpstikke
Levisticum officinale
Tidligere vitenskapelig navn
Ligusticum levisticum L., Levisticum paludapifolium Rchb.
Artsdatabanken-ID
100337
GBIF-ID
5371772

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg