Myredderkopp

Bilde tatt i Kristiansund, 25mm lang (kropp) myredderkopp

Myredderkopp
Lisens: CC BY SA 3.0

Myredderkopp er Norges største edderkopp. Den tilhører familien rovedderkopper, Pisauridae. Den er relativt vanlig i Sør-Norge, og med noen få funn i Nordland og Finnmark. Man kan treffe den fra begynnelsen av mai til slutten av september.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dolomedes fimbriatus
Beskrevet av
(Clerck, 1757)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Hunnen har en kroppslengde på 13-22 millimeter, mens hannen blir 9-16 millimeter. Med de lange beina utstrakt kan myredderkoppen måle over 60 millimeter. Fargen er mørkt brun med to karakteristiske gulhvite striper på siden av brystets og bakkroppens ryggside. Den har åtte øyne arrangert i et mønster som er typisk for rovedderkoppene.

Levevis

Myredderkoppen er knyttet til våtmarker: myrer, dammer og bredden av innsjøer. Den spinner ikke fangstnett, men er en aktiv jeger. Jakten foregår på bakken, men den kan også løpe korte distanser på vannflaten, og den kan fortære så store byttedyr som småfrosk, rumpetroll og små fisk.

Reproduksjon

Hunnen bærer eggene i en stor, kuleformet sekk under kroppen. Eggsekken holdes på plass av kjevene og palpene. Den bygger et stort bol i vegetasjonen, der ungene kommer til verden. Hunnen vokter over ungeflokken etter klekking. Unge dyr har lysegrønne bein og kan finnes i busker og trær, det vil si noe tørrere levested enn for de voksne.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myredderkopp
Dolomedes fimbriatus
Artsdatabanken-ID
3117
GBIF-ID
2150955

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg