Navarer med forskjellige dimensjoner. De to største er husnavarer.
Navarer med forskjellige dimensjoner. De to største er husnavarer.
Her ser vi forskjellen på en navar (til venstre) og et spiralbor.
En enhånds navar.
En enhånds navar.
Et spikerbor er egentlig en form for navar.
Et spikerbor er egentlig en form for navar.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En navar er et konveks, spiralformet bor. Det tverrstilte håndtaket av tre kan være festet på to måter. På de eldste navarene går vanligvis et delt jern inn i undersiden av håndtaket. Noen navarer har en hylse på toppen som håndtaket blir stukket inn i. Når det skulle bores hull, ble håndtaket dreid rundt med begge hender. Små navarer hadde et håndtak tilpasset enhånds bruk. Spikerboret er en liten navar i jern som borer hull for spiker og skruer for at emnet ikke skal sprekke.

Faktaboks

Uttale

na:`var

Etymologi
av norrønt nafarr, grunnbetydning ‘redskap til å bore hull i hjulnav med’
Også kjent som

husnavar, tømmermannsbor, vidjenavar

Bruken

Man hadde gjerne flere navarer som boret hull med ulike dimensjoner. Til de største hørte husnavarene. De ble brukt til å bore hull til dimlingene som stabiliserte stokkene i laftede vegger. Andre navarer ble også betegnet etter bruken. Man hadde benevnelser som rive-navar, keip-navar eller stallbenningsnavar (til boring av hull for stallband i sleder).

Historikk

Mye tyder på at navaren ble utviklet fra skjeboret en gang i middelalderen. Det er funnet navarer ved utgravning av grunnen i våre eldste byer. Det gjelder også Steinvikholm borg i Trøndelag.

I middelalderen pekte endene av håndtaket oppover som en vinge, en form som holdt seg ut på 1700-tallet. Senere ble håndtakene rette. Det ble spiralborene som etter hvert tok over navarenes oppgaver. Disse borene har en liten skrue nederst som trekker boret ned, og de lager helt jevne hull.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Arne (1989). Norske tømmerhus frå mellomalderen. Band I. Allment oversyn. Oslo.
  • Gjerdi, Trond (1984). Snekker. Universitetsforlaget.
  • Stokke, Løve (1997). Hus og husbygging i Romsdalen. Ord og uttrykk, byggjeskikk og handverkstradisjon. Molde.
  • Strømshaug, Kristian (2015). Lafting. Emne og omgangsmåte. Bergen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg