Papaya er en tropisk plante som tilhører slekten Carica i familien Caricaceae, som er beslektet med korsblomstfamilien.
Faktaboks
- Uttale
- papˈaya
- Vitenskapelig navn
- Carica
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 14,1 millioner tonn (2021)
Det finnes 45 arter i tropisk Amerika. Viktigste art er vanlig papaya eller melontre (latinsk navn: Carica papaya), et palmelignende tre som blir opptil åtte meter høyt. Bladene er store og håndflikete, og sitter som en stor bladdusk i toppen med små hvite blomster.
Arten har både hann- og hunntrær. Fruktene er store, opptil seks kilo, og sitter i klynger på den øvre delen av stammen. De er pæreformede og melonlignende, med gulgrønt, tynt, glatt skall som ikke spises. Fruktkjøttet er gulrødt. De små sorte kjernene i midten fjernes. Papaya har en søt, fyldig smak som minner om en blanding av pærer og vanlig melon.
Papayatreet kommer opprinnelig fra Karibia, Sør- og Mellom-Amerika.
Papaya inneholder enzymet papain, noe vitamin A (17 mikrogram per 100 gram) og mer vitamin C enn appelsin (62 milligram per 100 gram). Den stammer fra Vestindia, men dyrkes nå overalt i tropene.
Kantpapaya eller babaco (Carica pentagona) har avlange, femkantede frukter som går fra grønn til gul farge ved modning. Den har kremhvitt, saftig fruktkjøtt uten stener, og spiselig skall. Den dyrkes hovedsakelig på New Zealand og i Sør-Europa. Kantpapaya spises frisk, konservert eller presset til saft.
Fjellpapaya (latinsk navn:Carica pubescens) er en hardfør art med plommestore, faste frukter som spises kokt eller sukret.
Kommentarer (2)
skrev Finn Ervik
Hei
oppdaget en liten glipp i papaya-artikkelen: familien Caricaceae er beslektet med korsblomstfamilien, men ikke med fiolfamilien (som det står).
svarte Marte Holten Jørgensen
Takk for at du er så oppmerksom, Finn! Det er nå rettet.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.