Salicornia europaea

Salicornia europaea, salturt. Foto fra: Hadsund, Himmerland, Danmark

Salturt er en ettårig art i amarantfamilien. Salturt blir opptil 15 cm høy. Den har greinete og opprett vekst. Stenglene er skarpt grønne, men blir røde om høsten, runde og glatte med tydelige ledd. Bladene er små og sitter helt inntil stengelen, slik at planten ser ut som den ikke har blader. Blomstene er små og uanselige gulgrønne.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Salicornia europaea
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Salturt er hjemmehørende i Vest-Europa. Den vokser i Norge på havstrand fra Oslofjorden til Troms

Bruk

Den salte smaken gjør at den er aktuell i matlaging: rå i salat eller kokt som grønnsak eller sursyltet som pickles. Urten passer også godt til fisk, sjømat, pastaretter og i sauser, og kan brukes som et interessant alternativ til salt.

Historie

salturt

salturt

salturt
Av /shutterstock.
Salicornia europaea

Salicornia europaea, salturt. Foto fra: Lilleør, Samsø, Danmark

Salturt har blitt populær i det franske kjøkken de senere år, grunnet trenden med bruk av viltvoksende urter og nærprodusert mat.

I tidligere tider har salturt blitt brukt til sodaproduksjon. Planten ble brent og asken, sodaaske, ble benyttet ved framstilling av såpe og glass, noe som det svenske navnet «glasört» og engelske navnet «glasswort» gjenspeiler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

salturt
Salicornia europaea
Tidligere vitenskapelig navn
Salicornia brachystachya (G.Mey.) König, Salicornia herbacea (L.) L., Salicornia prostrata auct. non Pall., Salicornia europaea herbacea (G.Mey.) König
Artsdatabanken-ID
101432
GBIF-ID
9823570

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg