Sandreke, Crangon crangon

Sandreker er en slekt av tifotkreps i infraorden reker. De er 4–7 centimeter lange, grå reker som lever på sandbunn langs norskekysten. Tidligere ble de ofte kalt hestereker.

Faktaboks

Også kjent som
hestereker
Beskrevet av
J.C. Fabricius, 1798

Sandreker er meget vanlige. De fanges og spises i flere land, som Tyskland og England, men spises ikke her i landet. Hos oss blir de brukt som agn.

En vanlig art av sandreker her i landet er Crangon crangon, som vanligvis blir 5–7 centimeter lang. Den er grå med mørke flekker, og mer flattrykt fra oversiden enn dypvannsreker. De lever på grunt vann, over 10 m, men også på litt større dyp. De ligger ofte delvis nedgravd i sand om dagen, slik at bare øynene stikker opp. Denne arten har spredt utbredelse langs kysten av Sør – Norge.

Arten kan forveksles med Crangon allmanni, som lever på litt dypere vann, ofte på mudder. Den blir 7–8 centimeter lang. Denne arten har stor utbredelse langs våre kyster og på dypt vann i Nordsjøen.

Sandreker lever av alger, børsteormer og andre virvelløse dyr, men kan også ta fiskeyngel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Køie, M.og Kristiansen, Aa. (2000). Havets dyr og planter. NKS-forlaget.
  • Moen, E. M. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag

Faktaboks

sandreker
Crangon
Artsdatabanken-ID
16501
GBIF-ID
2222161

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg