Sfaleritt
sfaleritt

Sfaleritt, mineral som består av sinksulfid (ZnS) med varierende mengder jern (Fe). Mineralet inneholder gjerne også noe mangan og kadmium samt mindre mengder av gallium, indium og germanium. Sfaleritt har sterk glans og varierende farge. Det er vanligvis gult, brunt eller svart (rent sinksulfid er fargeløst). Mineralet har god spaltbarhet i seks retninger etter rombedodekaederets flater.

Faktaboks

Også kjent som

sinkblende

Uttale
sfalerˈitt
Etymologi
av gresk ‘forrædersk’ og -itt
Engelsk navn
sphalerite

Sfaleritt er den viktigste sinkmalmen. Mineralet forekommer på hydrotermale ertsganger og kontaktforekomster, ofte sammen med galenitt, pyritt og chalkopyritt.

Mineralet er utbredt i Norge, særlig i Oslofeltets kontaktsoner (Hakadal, Grua, Modum, Drammens-distriktet) og som underordnet bestanddel av kismalmene i den kaledonske fjellkjede, hvorfra sfaleritt tidligere ble utvunnet som biprodukt. Det har vært betydelig produksjon ved Bleikvassli og Mofjellet i Rana.

Varieteter

Wurtzitt er en sjeldnere heksagonal modifikasjon av ZnS som dannes ved høyere temperaturer.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning sulfid
Kjemisk formel ZnS – eller (Zn,Fe)S
Hardhet 3½–4
Massetetthet 3,9–4,1 g/cm³
Krystallsystem kubisk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg