Stjertmeis
Stjertmeis, Oslo
Stjertmeis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stjertmeis fra Mellom- eller Sør-Europa

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stjertmeis er en liten, rund fugl med en svært lang stjert. Den veier bare mellom sju og ni gram, og er en av Europas minste fuglearter i kroppsvolum. Arten kjennes lett på den lange stjerten, hvitt hode og underside, og svart rygg. Flukten er rykkvis og går i bølger. Arten hører til stjertmeisfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aegithalos caudatus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Stjertmeisene er rastløse og oppholder seg sjelden lenge på hvert sted. Fuglene er aktive og klatrer elegant omkring i tynne greiner, ofte hengende opp ned. Høst og vinter holder fuglene sammen familievis i små grupper, mens de til stadighet gjentar gjennomskjærende, trestavelses sriih-sriih-sriih.

Utbredelse

Stjertmeis finnes i det meste av Europa sør til Middelhavet og østover til Japan. Arten er fordelt på 17 underarter.

I Norge hekker stjertmeisa forholdsvis sparsomt i løvskog og blandingsskog i områder nær vassdrag hvor det er innslag av døde og døende trær. Den er vanligst i Sør-Norge, men hekker også spredt i Nordland og Troms. Antallet varierer fra år til år, avhengig av vinterdødelighet og omfanget av invasjoner fra nordøst. Norsk Ornitologisk Forening har beregnet at det hekker mellom 24 000 og 40 000 par i Norge.

Utseende

Ung Stjertmeis
Ung Stjertmeis med rød ring rundt øyet istedenfor gul
Ung Stjertmeis

Stjertmeisa minner om en rund lys ball med et yndig uttrykk. Den åtte til ni centimeter lange stjerten er lengre enn selve kroppen, som er knapt sju centimeter lang. Selv om fuglen har svart rygg og svart stjert, er inntrykket en hvitaktig fugl med noe rødbrunt på skuldrene. Kjønnene er like. Ungfuglene er brunsvarte på hodesidene og har kortere stjert, men allerede i august–september får de voksendrakt.

Vandringer

Stjertmeisa er hovedsakelig en standfugl. I enkelte år sees den i større antall enn vanlig; det er fugler som kommer østfra.

Lyd

Lokkelyder er skarpe srih-srih-srih, lett eksplosive surrelyder zerrrr og kneppende pt eller zepp. Sangen høres sjelden og er en lavmælt, fin trille i jevn tonehøyde, uten fast struktur.

Forplantning

Stjertmeis
Stjertmeis som plukker dun fra seg selv, kanskje til bruk som byggemateriale i reiret?
Stjertmeis

Stjertmeisparet bygger i fellesskap et av de mest kunstferdige reir av alle våre fugler. Reirene er omvendt pæreformet med inngang øverst på siden, og plasseres som oftest i en greinkløft ved stammen av et løvtre. Reiret er rundt 10 centimeter bredt og om lag 16 centimeter høyt. Byggematerialet er mose, lavbiter, plante- og dyreull som er holdt sammen av spindelvev. Utvendig er reiret kledd med lav og bjørkenever, og virker nærmest som en utvekst på stammen. Innvendig er det foret med opptil 3000 små fjær. Enkelte reir har til og med dør; et par store fjær som delvis dekker inngangen. Det tar gjerne rundt tre uker å bygge reiret. Hvis dette blir ødelagt, bygges et nytt i løpet av en ukes tid.

Stjertmeisa legger i april–mai ti til tolv hvitaktige egg med små røde prikker. De ruges av hunnen i nær to uker. Ungene mates av begge foreldrene og forlater reiret etter 18 til 19 døgn. Ungene holder seg i nærheten av reiret og blir matet av foreldrene i minst et par uker til.

Stjertmeisa legger små egg, og i Norden er det bare fuglekongen som har mindre egg. Et egg veier i gjennomsnitt 0,9 gram. Med en kullstørrelse på ti egg utgjør den samlede kullvekten mer enn hunnens vekt på rundt åtte gram. Dette er en stor påkjenning for hunnen som også stort sett er alene om rugingen. Hun blir matet av maken i denne tiden.

Til tross for kamuflasjen blir en stor del av stjertmeisreirene plyndret for egg eller ødelagt på annen måte. Synderne er som regel nøtteskrike og ekorn. I enkelte områder kan opptil 80 prosent av reirene bli ødelagt. Hvis paret ikke rekker å starte på nytt, hender det at de hjelper et nabopar med å mate deres unger. Siden fuglene er relativt stasjonære, er det stor sannsynlighet for at de er slektninger. Å hjelpe en slektning er arvemessig sett en hjelp til selvhjelp. Par som får hjelp produserer flere unger som overlever vinteren enn par uten slik hjelp.

Straks ungene er blitt selvstendige, starter kampen blant disse om en god plassering i familiehierarkiet. De unge jager hverandre mellom trærne mens de truer hverandre med høylytte lyder og løftet hode. Etter hvert etableres en lineær rangordning med hannene på topp og hunnene under.

Næring

Stjertmeisen spiser mest små insekter, insektegg og edderkopper. Om høsten og vinterstid også litt frø.

Flokker

Om høsten og vinteren farter stjertmeisene omkring i familieflokker. Bortsett fra lavskrike er stjertmeis den eneste arten i den norske fuglefaunaen hvor foreldre og fullvoksne unger holder sammen også utenom hekketida. Fuglene virker engstelige og er hele tiden på vakt overfor fiender. Når de må krysse et åpent felt, samles de først tett sammen under stadig gjentatte og gjennomskjærende sriih-sriih-sriih, før de flyr lavt over i én rekke, én etter én.

Flokkene oppløses tidlig på våren.

Overlevelse

Stjertmeisene er små fugler med stor overflate i forhold til kroppsmassen, noe som fører til at fuglene raskt tappes for varme når kulda setter inn. Når de i tillegg har liten kapasitet til å lagre vinterfett på kroppen, er de meget sårbare i lave temperaturer. Vinterdødeligheten kan derfor være stor. Selv korte perioder med kulde og snø som hindrer tilstrekkelig inntak av føde, kan resultere i stor dødelighet. For å overleve lange og kalde netter, prøver stjertmeisene å holde varmen ved å blåse opp fjærdrakten og utnytte kroppsvarmen til naboen ved å sitte tett sammen på en vannrett kvist. Fuglene i midten står høyt på rangstigen, mens stakkarene ytterst er de mest underlegne og har minst sjanse til å overleve. Undersøkelser har vist at de dominante fuglene lever lenger enn de underlegne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

stjertmeis
Aegithalos caudatus
Artsdatabanken-ID
4116
GBIF-ID
2495000

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg